Cercetatorii americani au creat cel mai mic motor electric, alcatuit dintr-o singura molecula, anunta BBC News, citand Nature Nanotechnology.

Minusculul motor ar putea fi folosit atat in nanotehnologii, cat si in medicina. Molecula care se comporta ca un motor electric este una de butil metil sulfurat. Substanta a fost pusa pe o suprafata de cupru, atomul de sulf din compozitie actionand ca pivot.
Varful unui microscop special (o piramida al carei varf are latimea a maximum doi atomi) a fost folosit pentru a transmite o sarcina electrica motorului. Acelasi microscop a si captat imaginea moleculei invartindu-se cu pana la 120 de rotatii pe secunda.
Cercetatorii spun ca prin modificari minore aduse moleculei, motorul poate fi folosit pentru generarea de radiatii cu microunde sau ar putea fi inclus in ceea ce inginerii numesc sisteme nano-electromecanice.
In afara folosirii acestui tip de motor in cele mai mici masinarii create de om, tehnologia ar putea fi foarte utila in medicina, unde ar putea fi folosita pentru a livra substante medicamentoase in anumite regiuni ale tesuturilor, extrem de precis alese.
Rotoare minuscule, bazate pe o singura molecula au mai fost realizate, dar acesta este singurul care poate fi poate fi controlat individual de un curent electric.
Echipa de cercetatori, condusa de Charles Sykes, chimist la Tufts University din Massachusetts, SUA, au luat legatura cu Cartea Recordurilor Guinness pentru a-si inscrie realizarea in prestigiosul registru al realizarilor unicat.