Moldovenii se pot căsători fără a ieși din casă

Cuplurile din Republica Moldova îşi vor putea, la dorinţă, înregistra căsătoria fără să iasă din casă, odată cu lansarea de către Guvern şi Centrul de Guvernare Electronică a serviciului „Semnătura mobilă”.

Actul de căsătorie va putea fi semnat printr-un SMS trimis la Serviciul Stare Civilă. La distanţă vor putea fi semnate şi alte categorii de acte, dar şi rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online. La această etapă, 20 din cele aproape 500 de servicii publice sunt digitalizate, scrie Info-Prim Neo.

Directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a declarat, pentru Info-Prim Neo că persoanele fizice sau juridice care doresc să obţină semnătură mobilă trebuie să meargă la una din reprezentanţele operatorilor de telefonie mobilă „Moldcell” sau „Orange”. Persoana va completa o cerere şi va primi imediat o cartela SIM specială, care include semnătura mobilă şi un PIN cod unic. De asemenea, la momentul înscrierii, fiecare cetăţean va putea alege un plan tarifar şi un tip de abonament.

Atunci când persoana doreşte să obţină un document cu ajutorul semnăturii mobile, accesează serviciul dorit prin internet, completează cererea şi include numărul de telefon mobil. După care, pe telefonul mobil va primi un mesaj în care i se va cere să confirme cererea prin expedierea PIN codului. După această procedură îşi va putea ridica documentul perfectat.

Stela Mocan a declarat că, în câteva săptămâni, vor apărea mai multe servicii digitalizate pentru confortul cetăţenilor. Semnătura mobilă poate fi folosită de pe orice telefon, nu este nevoie de un telefon special. Conform legii cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală, documentele în format electronic se echivalează cu cele pe hârtie, semnate olograf.

 

Până la sfârşitul anului 2012, semnătura mobilă va fi oferită gratuit de către operatorii de telefonie mobilă. După această dată va costa 10 lei şi mai mult.

      Articole recomandate