Moldovenii pot ieşi la vânătoare: s-a deschis sezonul la gâşte şi fazani

vinatoare-moldova-2013

Dacă vă imaginaţi că titlul ascunde sensuri maliţioase, vă inşelaţi: este vorba despre deschiderea oficială a sezonului la vânătoarea de gâşte sălbatice şi fazani, pentru pasionaţii genului.

Potrivit agenţiei IPN, autoritătile competente au stabilit o limită de recoltare în acest context, care prevede vânarea a peste 7 mii de gaşte şi 11,4 mii de fazani pe sezon, fără a influenţa negativ fluxurile migratoare şi ciclul biologic natural, care asigură prezenţa acestor păsări pe teritoriul tării noastre.

Regulamentul impune de asemenea şi anumite restricţii din punct de vedere al frecvenţei desfăşurării partidelor: vânătorii îşi pot pune în practică abilităţile în acest domeniu, doar sâmbăta, duminica şi de sărbătorile legale, până la data de 15 ianuarie 2014, când sezonul se va închide, anunţă Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova (AVPRM).

Pe terenurile deschise din imediata vecinătate a albiilor râurilor Nistru şi Prut, acolo unde ecosistemul local oferă condiţii ideale pentru identificarea unui astfel de vânat, deţinătorii de autorizaţii şi echipament adecvat, pot vâna maxim un fazan şi a trei gaşte pe zi, a precizat Oleg Ciocoi, preşedintele AVPRM.

Iubitorilor practicării acestui tip de activitate în aer liber, le revine însă obligaţia de a deţine o serie de documente valabile speciale: carnet de vânător, permis de vânătoare şi fişă de recoltare dedicată.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate