Moldovenii îşi iau prea multe concedii medicale – MS intervine

doctori-moldova-spital

Certificatele de boală ale moldovenilor au atras atenţia Ministerului Sănătăţii, din pricina numărului tot mai mare de concedii medicale solicitate de cetăţeni în ultima perioadă.

Oficialii MS nutresc convingerea că certificatele de boală sunt acordate cu prea multă uşurinţă, numeroşi moldoveni cerând concediu de boală fără un motiv întemeiat sau, mai bine zis, nu din motive de sănătate, ci pentru a-şi rezolva alte chestiuni personale în intervalul respectiv.

Fenomenul este o povară grea pentru buget, iar autorităţile şi-au propus să reducă, în următorii trei ani, cu 15 la sută, numărul certificatelor medicale acordate fără temei angajaţilor”, scrie Publika.md.

În vederea stăvilirii acestei practici nesalutare pentru bugetul statului, autorităţile intenţionează să adopte un pachet de măsuri concrete, menite să impună o serie de restricţii pentru angajaţi.

Salariatul va pierde dreptul la plată pentru concediul medical dacă nu va respecta regimul prescris de medic sau în caz de intoxicaţii alcoolice sau narcotice. La fel, indemnizaţia va fi retrasă dacă angajatul va prezenta acte false sau pe durata concediului medical va efectua deplasări în străinătate”, precizează sursa.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate