Moldovenii, din nou în topul viciilor. Suntem codaşi la venituri şi fruntaşi la ţigări şi alcool

moldova  vicii

Republica Moldova este din nou la coada clasamentelor care oferă date statistice despre starea de sănătate a cetăţenilor şi despre veniturile ţării. Moldova are cel mai scăzut nivel al PIB, o rată înaltă a mortalităţii, iar speranţa la viaţă este extrem de mică în comparaţie cu alte state europene.

Potrivit unor date colectate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, speranţa la viaţă în Moldova este extrem de scăzută-dacă femeile trăiesc până la 75 de ani, bărbaţii moldoveni abia de trec de 65, în timp ce ţări precum Spania, Italia sau Franţa oamenii trăiesc şi până la 85 de ani, scrie adevarul.ro.

Totodată, Republica Moldova este printre primele ţări cu cea mai înaltă rată a mortalităţii, fiind întrecută doar de Kazakhstan şi Federaţia Rusă. Nu este întâmplător că suntem afectaţi de diverse boli transmisibile şi non-transmisibile. În studiu se mai relevă faptul că suntem printre primii la consumul de alcool şi a produselor din tutun.

Potrivit raportului, moldovenii consumă cel mai mult alcool- aproape 21 de litri pe cap de locuitor. Pe locul doi este Luxemburg şi Estonia, în timp ce în unele ţări, precum Tadjikistan sau Turcia consumul de alcool abia de ajunge 0,5 litri pe cap de locuitor. Totodată, suntem pe locul patru la fumat, fiind depăşiţi de ucraineni, belaruşi şi armeni.

Datele arată că peste 50 % din bărbaţi şi aproximativ 9 % din femei fumează. Totuşi, datele statistice arată că cele mai mul femei dependente de tutun sunt în Muntenegro, Ungaria, Polonia şi Azerbaidjan. La capitolul PIB suntem pe locul patru de la coadă, fiind urmaţi de Uzbekistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Puţin mai bine decât noi trăiesc ucrainenii, georgienii şi armenii.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost publicat ieri şi conţine date statistice din perioada anilor 2006-2010.

      Articole recomandate