Moldova va produce telefoane mobile! Nokia îşi mută fabrica în Republica Moldova

Nokia a decis să-şi mute fabrica de la Jucu (judeţul Cluj) în Republica Moldova, din motive „strict economice”, iar compania ar urma să aplice aceeaşi măsură şi în alte ţări, a declarat ministrul Comunicaţiilor din Romania,  relatează NewsIn.

Ministrul Român al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat joi că Nokia a decis să-şi mute fabrica de la Jucu (judeţul Cluj) în Republica Moldova, din motive „strict economice”, iar compania ar urma să aplice aceeaşi măsură şi în alte ţări, informează money.ro.

„Din câte ştiu eu, este vorba de 90% din angajaţi, circa 1.900 de angajaţi. Aici e vorba de globalizare. Ne bucurăm când vin, ne supărăm când pleacă. Dar un lucru este foarte clar şi preşedintele a subliniat la Constanţa, într-o conferinţă: Europa trebuie să devină şi în România performantă. Eşti performant, poţi să faci faţă. E vorba numai de performanţă. Eu discut de societatea în ansamblu, nu mai e de glumă. Europa socială trebuie să devină Europa performantă”, a spus Vreme.

Potrivit acestuia, motivele economice sunt date de globalizare, iar în Republica Moldova mâna de lucru este mai ieftină.

În opinia lui Vreme, decizia Nokia nu se referă doar la România, iar concernul „are ceva probleme” şi îşi schimbă politica economică.

„Eu nu vreau să intru în analiza deciziei lor, dar când vorbim de domeniu, de resursa umană, vorbim de programatori, informaticieni, unde stăm foarte, foarte bine (.) Un lucru bun este că ei (Nokia, n.r.) relocă la ora actuală”, a explicat ministrul Comunicaţiilor.

Şeful Nokia, Stephen Elop, a declarat la postul de televiziune The Money Channel că fabvrica de la Jucu nu se va muta în Republica Moldova.

Totodată, Valerian Vreme a subliniat că există şi companii din domeniul IT&C care ar vrea să investească în România.

„Sunt şi companii care vor să vină în România: Huawei, Dell, ZTE. Cei care au venit la mine, toţi, vor să-şi lărgească în România business-ul, vor să-şi deschidă centre de dezvoltare. Noi reprezentăm pentru ei o resursă umană, acesta e punctul nostru forte”, a menţionat ministrul Valerian Vreme.

Acesta a subliniat că Ministerul Comunicaţiilor lucrează în prezent la un proiect de act normativ prin care să acorde scheme de ajutoare de stat investitorilor din domeniu, precum facilităţi legate de impozitele pe salarii.

„Documentaţia a fost finalizată. Trebuie să o discutăm şi cu celelalte ministere, să vedem în ce măsură primim sprijin şi de la celelalte ministere”, a adăugat Vreme.

Angajaţii fabricii Nokia de la Jucu au fost anunţaţi de conducerea companiei că fabrica va mai funcţiona până la sfârşitul anului şi că oamenii vor fi plătiţi până în martie 2012.

La finalul şedinţei cu conducerea companiei, angajaţii au primit câte o hârtie prin care sunt anunţaţi că vor primi şi pachete compensatorii.

„Fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm că veţi continua să fiţi angajaţi ai Nokia şi să fiţi plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un pachet compensatoriu pe care îl vom comunica imediat după ce vom finaliza consultările. Până la sfârşitul anului, vom continua să muncim. Pentru aceasta am decis să asigurăm bonusuri suplimentare pentru dumneavoastră, în condiţiile în care ne vom atinge standardele de eficienţă şi de calitate ca şi până acum”, se afirmă în scrisoarea către angajaţi.

De asemenea, conducerea Nokia i-a sfătuit pe angajaţi cum să discute cu ziariştii, spunându-le că, în cazul în care reporterii vor să vorbească cu ei pot să o facă, dând răspunsuri legate de sentimentele lor, dar i-a avertizat să nu împărtăşească informaţii confidenţiale legate de companie.

      Articole recomandate