Moldova sfinților: „El e de vină, nu eu. Eu-s sfânt!”

E mai ușor să dai vina pe cineva, mereu a fost. Ăla a furat bomboana, celălalt a spart fereastra, și el, nu eu, l-a împușcat pe Kennedy. Aproape toate teoriile conspiraționale sunt construite pe această activitate umană care atât aduce satisfacție morală, cât și clarifică multe lucruri. Până și religia se sprijină pe asta.

Adam e de vină că suntem muritori, Diavolul e vinovat că suntem răi și femeia e de vină că avem mai puține coaste. Moldova pare să strălucească cu indivizi care excelează în practicarea acestei „activități.” Și-am putea să facem o țară mai bună, mai frumoasă și mai prietenoasă. Cum?

Dacă vrei să nu mai calci prin gunoaie și salivă, nu mai arunca gunoaie și nu mai saliva pe stradă. Data viitoare când desfaci ceva, nu arunca învelitoarea în iarbă sau după un copac. Pune-o în buzunar (chiar dacă sună revoltator) și arunc-o în, nu pe lângă, următorul coș pentru gunoi peste care dai pe drum. Dacă cel puțin 10 persoane or să înceteze să mai arunce gunoaie pe stradă, străzile vor fi mai curate. 100 de persoane – și mai curate.

Dacă vrei să nu mai vezi la fiecare colț de stradă 10 buticuri cu țigări și gume de mestecat, nu mai cumpăra țigări și gume de mestecat de la aceste buticuri. Există o lege de bază a afacerilor care zice că dacă nu ai venit, dai faliment și dacă dai faliment, îți închizi buticul. Aceste buticuri sunt foarte comode, asta e adevărat, dar sunt și foarte neplăcute pentru ochi și trotuare. Cumpără-ți țigările din magazine și luptă cu această boală a orașelor din Moldova prin boicot!

Dacă vrei stații pentru transport public și coșuri pentru gunoi întregi, nu mai distruge stațiile pentru transportul public și coșurile pentru gunoi. Data viitoare când excelezi la consumarea unei cantități enorme de alcool, nu mai ieși în stradă pentru a distruge o stație sau pentru a scoate din suport un coș pentru gunoi, deoarece a doua zi poți nimeni sub ploaie la aceeași stație sau poți înjura autoritățile pentru că nu găsești un coș pentru gunoi prin apropiere. Cauză și efect, băiete. Cauză și efect.

Dacă vrei să fii respectat și să ți se vorbească frumos, respectă-i pe cei din jur și vorbește-le frumos. Nu mai folosi câte o înjurătură la fiecare 2 cuvinte, nu mai trimite la origini fiecare persoană care nu e de acord cu tine. Moldova, pe lângă bani, fericire și piață de desfacere pentru mere, mai duce lipsă de empatie, un sentiment foarte important pentru o societate funcțională. Data viitoare, când vrei să-l înjuri pe cineva, privește acea persoană drept în ochi și zi, pe un glas sigur: „Te înțeleg.” Vei fi suprins de cât de suprinsă va fi.

Dacă vrei ca opinia ta politică să conteze, exprim-o, data viitoare prin vot, nu prin înjurături postate pe rețelele de socializare și youtube. Nimeni, în realitate, nu dă doi bani pe acele posturi și video-uri pline de ură. Nimeni nu dă doi bani pe buletinele care au fost invalidate pentru că ai fost mai deștept și, în loc să faci ca acel buletin să conteze, ai scris cu marker-ul poezii pe el.

Pentru a schimba ceva în țara asta, trebuie să fim un popor unit, ceea ce, la moment, pare a fi doar o poveste. O poveste plină cu sfinți.

      Articole recomandate