Moldova celor fără grija zilei de mâine (Blog)

Pozele de mai sus arată că în Moldova există și oameni fără griji. Oameni care își permit să-și facă de cap într-un club, chiar dacă modul în care se distrează ne oripilează.

Oameni care își cumpără mașini ultra-scumpe. Oameni care își permit să locuiască în orașele frumoase din Europa și… o fac la superlativ. Adică extra, mega, super luxos. Poza cu mașina bătută cu cristale swarowski ne demonstrează cu prisosință că există moldoveni bogați, moldoveni cu averi uriașe, moldoveni care nu se gândesc de unde să ia încă o mie de lei până la salariu să-și cumpere o pereche de pantofi? Nu de alta dar cei din picioare s-au ros de tot…

Bunicul meu, săracul, are o pensie de vreo 900 de lei. Câte cristale swarowski și-ar fi permis duduia dintr-un asemenea venit lunar? Două, trei? Moldova este o junglă în care supraviețuiesc doar cei care nu au inimă, în schimb au un stomac destul de puternic: digeră foarte bine homarul, caviarul deşi sunt înconjuraţi de mizeria sărăciei. În timp ce super bogații se lăfăie în lux, sute de mii de moldoveni se zbat ca peștii pe uscat muncind zi lumină pentru două parale chioare. Moldova este ca un sat fără câini. Cei puternici fură și iau tot ce este mai bun, iar săracii o duc de azi pe mâine. Ce ar fi dacă mâine fiscul i-ar opri în centrul Chișinăului pe toți posesorii de Porsche, BMW X nu ştiu cât, Audi Q nu ştiu de care și le-ar solicita să explice cum au reușit să-şi cumpere bolizii de lux? Să justifice totul cu acte. Ar fi minunat, nu? Din păcate nu o să vezi așa ceva pentru că fiscul are de făcut mai multe vizite foarte importante buticului din colț, care are o cifră de afaceri de tocmai 100 de mii de lei.

Nu știu dacă o să mă înțelegeți, dar economia Moldovei este ca un tort. Acest tort se compune din ce se produce în Moldova, dar mai ales se face din toți banii trimiși acasă de moldovenii plecați. La împărțirea tortului și așa pricăjit au acces mai întâi tâlharii pe care îi vedeți prin Parlament, pe la televizor sau pe care nu-i vedeți deloc. Hrăpăreţi şi nesimţiţi, aceștia rup bucăţi mari, foarte mari. I-au cel mai bun şi mai gustos. Totul se întâmplă, însă, noaptea, pe ascuns, după uşile închise, când nimeni nu vede. A doua zi vine şi amărâtul de moldovean și constată că nu-i rămân decât fărâmiturile. Ei bine, cu acele fărâmituri se hrăneşte 99 la sută din populaţie, pe când 1 la sută dintre moldoveni sunt oameni fără griji. Oameni care își permit luxul să-și facă de cap într-un club. Oameni care își permit să locuiască la superlativ prin orașele frumoase și bogate din Europa.

Un material scris de Vitalie Cojocari, pe blogul său: cojocari.ro

      Articole recomandate