Moldova 1 prezintă documentarul „Rutele fatale”. Un film despre haosul din transportul public

Postul public de televiziune Moldova 1 va difuza sâmbătă, 7 iulie, documentarul „Rutele fatale”, în care este abordată problema transportărilor ilicite de călători în Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo. 

În timpul filmărilor am ajuns la concluzia că transportul de călători este dominat de haos, iar pe cele mai profitabile rute ilegale activează foşti colaboratori ai organelor de drept, activitatea ilicită a cărora este cel mai probabil acoperită de angajaţii organelor de forţă”, a declarat pentru Info-Prim Neo autorul filmului, redactorul-şef al ziarului „Panorama”, Vladimir Thoric.

Şefa Departamentului programe şi planificare la Moldova 1, Tatiana Vlas, a declarat că administraţia postului public este gata şi în continuare să ofere spaţiu de emisie pentru difuzarea unor astfel de produse media. „Autorii locali ai filmelor documentare de calitate şi ai investigaţiilor jurnalistice pot conta pe faptul că Moldova 1 este gata să le acorde timpi de antenă”, a menţionat Tatiana Vlas.

Directorul executiv al Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, Eugen Daţco, a declarat că un singur film nu va soluţiona problema, dar consideră că după difuzarea documentarului este necesar de a organiza dezbateri publice despre siguranţa transportărilor de călători în Moldova. „Filmul neapărat trebuie vizionat de către toţi cei care utilizează serviciile transportului public interurban, dar şi de funcţionarii de rang înalt”, susţine Eugen Daţco.

În opinia sa, lipsa de acţiune a autorităţilor în lupta cu transportările ilicite de călători poate duce la noi accidente. „Zilnic sute de microbuze transportă ilegal în toată ţara mii de pasageri. Autorităţile fie că nu pot lupta cu acest fenomen, fie nu doresc să o facă, iar pasagerii nici nu se gândesc că oricare următoare cursă cu un transportator neautorizat poate deveni fatală”, a declarat Daţco.

Documentarul va fi prezentat începând cu ora 17.15.

      Articole recomandate