Misterul elucidat: Cum îşi găsesc calea păsările migratoare

lebde

Oamenii de știință susțin că au descoperit modul în care păsările migratoare îşi găsesc drumul peste mii de kilometri, ghidate de către câmpul magnetic al Pământului.

Se pare că sub pene, păsările sunt echipate cu un sistem intern de navigare similar cu gadget-urile folosite eroul de benzi desenate Iron Man.

Neuronii senzoriali, numiţi celule ale părului, se găsesc în interiorul urechilor și sunt responsabili pentru detectarea sunetului și gravitaţiei.

Spre surprinderea oamenilor de știință din Austria și Australia, fiecare celulă are o minge de fier, care este de până la 2.000 de ori mai mică decat lăţimea unui fir de păr uman, potrivit DailyMail.

Cercetătorii cred că fierul răspunde mai mult ca o busolă – fiind cunoscut sub numele de receptor magnetic- pentru a ajuta păsările să ştie dacă zboară spre nord sau spre sud şi poziția soarelui, și alcătuiesc hărți vizuale pentru a le ajuta să îşi găsească drumul.

Celulele de păr sunt, de asemenea, implicate în funcţionarea auzului și echilibrului la cele mai multe animale, astfel încât cercetătorii cred că fierul poate ajuta păsările să „simtă” câmpul magnetic.

      Articole recomandate