Miliardarul „Vagabond”. Povestea celui care are 1,8 miliarde de dolari în conturi, dar nu are domiciliu stabil

La vârsta de 50 de ani magnatul Burger King se poate lăuda cu o avere de aproape două miliarde de dolari dar nu şi cu faptul că posedă prea multe bunuri, scrie Daily Mail.

Asemenea nomazilor, Nicolas Berggruen are atât de puţine lucruri încât se poate deplasa cu ele într-o sacoşă dintr-un loc într-altul. Diferenţa dintre el şi un om al străzii este aceea că primul, deşi nu are casă, posedă o avere de 1,81 miliarde de euro.

Cu atât a mai rămas Berggruen încă de acum 12 ani, după ce şi-a vândut reşedinţa din New York şi insula privată, rămânând fără un domiciliu stabil.

Viaţa lui înseamnă călătorii frecvente cu avionul în toată lumea şi cazare la cele mai luxoase hoteluri din lume. Uneori vizitează şi câte 14 oraşe într-o lună, pentru a se asigura de bunul mers al afacerii sale.

Cea mai nouă achiziţie a sa este lanţul Burger King, o investiţie de un miliard de euro. În ciuda bogăţiei sale, el spune că nu bunurile materiale sunt importante.

Dacă aş poseda ceva ar fi doar temporar. Pentru că şi noi suntem aici pentru o perioadă scurtă. Cred că acţiunile noastre rămân pentru totdeauna. Astea reprezintă valoarea adevărată„, a afirmat proprietarul Burger King.

Nicolas Berggruen s-a născut într-o familie privilegiată în anul 1961, la Paris. Tatăl său, Heinz Berggruen, era un negustor influent de obiecte de artă şi un apropiat al pictorului Pablo Picasso.

În adolescenţă, Nicolas avut mai multe ieşiri de rebeliune, care i-au adus, printre altele, şi exmatricularea din cadrul instituţiei de învăţământ unde era înscris. Asta deoarece a refuzat să studieze engleza, pe motiv că este o „limbă imperialistă„.

În cele din urmă şi-a reconsiderat atitudinea faţă de limba engleză şi a ajuns să studieze finanţe la New York. În 1988 el a pus bazele Alpha Investment Management, iar mai târziu a creat Berggruen Holdings, care a atras investitori din toată lumea.

Din motive necunoscute încă, în anul 2000 a renunţat la o mare parte din averea sa şi la o parte din bunurile sale, printre care şi casa de pe Fifth Avenue şi insula particulară din apropiere de Miami.

Îmi petrec foarte mult timp în hoteluri, aşa că a început să mi se pară mult mai uşor să scap de bunuri. Mă simt mai bine aşa. Nu sunt legat de bunurile materiale. Deţin puţine lucruri. Din fericire, ca bărbat nu ai nevoie de multe lucruri„, a declarat el pentru presa britanică.

Nicolas Berggruen este unul dintre cei 50 de miliardari din toată lumea care a ajuns să renunţe la jumătate din averea sa. El dă milioane de euro pe opere de artă pe care le donează apoi muzeelor

      Articole recomandate