Microsoft nu conteneşte să exploreze tărâmul inteligenţei artificiale, investind enorme resurse în realizarea unor dispozitive dotate cu astfel de performanţe, pentru cele mai diverse aplicaţii.
Iată de ce, ideea punerii la punct a unui ascensor inteligent, destinat să înlocuiască, într-un viitor apropiat, formulele actuale, regăsite în edificiile cu arhitecturi verticalizate, aproape că nu mai surprinde pe nimeni, relatează Webnews.
Într-un interviu acordat postului Bloomberg Television, Peter Lee, cel ce se află la cârma navei Microsoft Research, a adus în prim-plan particularităţile unui astfel de proiect, aflat în fază de lucru, în laboratoarele companiei din Redmond.
Potrivit sursei citate, liftul viitorul ar putea funcţiona pe baza unor modele comportamentale umane, „înţelegând” la ce etaj doresc să ajungă persoanele pe care le transportă.
Un lift cu personalitate
Ascensorul ar putea prezenta chiar un „profil prestabilit”, în funcţie de destinaţia de folosinţă a clădirii în care urmează să fie instalat: business, locuinţe, instituţii de învăţământ, spitale sau alte tipuri de edificii, care prezintă o tipologie aparte de activităţi interioare.
Dacă vă întrebaţi cum va fi posibilă o astfel de performanţă tehnologică, ei bine, este vorba despre implementarea unui sistem pe bază de senzori, în măsură să „citească” gesturile utilizatorului, înainte ca acesta să apese pe butonul dorit şi capabil să „asculte” conversaţiile purtate în interiorul său, prelucrând informaţiile culese şi reacţionând în consecinţă.
De pildă, ascensorul inteligent, observă când un funcţionar a părăsit biroul şi se îndreaptă spre lift, corelând această acţiune cu datele care-i relevă că evenimentul-cheie are loc în fiecare zi, la ora prânzului, când aceeaşi persoană se întâlneşte cu un coleg de la un alt etaj, pentru a lua masa împreună – liftul se va opri la etajul respectiv şi-i va conduce pe cei doi, la nivelul unde se află amplasat restaurantul lor preferat.
„Abilitatea de a „ghici” intenţiile utilizatorilor, se va demonstra benefică în contextul în care ascensorul inteligent va fi profund integrat în ambientul edificiului respectiv, unde poate aplica recunoaşterea facială, pentru a pune ulterior, în slujba utilizatorului, datele şi informaţiile acumulate non-stop”, a explicat Peter Lee, subliniind beneficiile unor astfel de aplicabilităţi ale inteligenţei artificiale în viaţa noastră de zi cu zi.
Roxana Iorgulescu