Mickey Mouse implineste 83 de ani

Chiar daca nu s-ar zice, mult-indragitul personaj de desene animate Mickey Mouse implineste, vineri, 83 de ani!Desi are o varsta venerabila, Mickey a ramas la fel de tanar, de amuzant si de iubit de copiii mai mici sau mai mari din intreaga lume, comenteaza publicatia Daily News and Analysis in editia de vineri.

Povestea lui incepe in 1928, cand Walt Disney i-a cerut colaboratorului sau Ub Iwerks sa vina cu cateva idei noi de personaje. Soarecele pe care Disney il avea acasa si o poza de-a lui pe care un alt desenator schitase cativa soricei l-au inspirat pe Ub Iwerks sa il creeze pe soarecele umanizat.

Walt Disney a povestit, mai tarziu, ca ideea unui soarece era perfecta pentru ca avea ceva din Charlie Chaplin, fiind un tip micut si intelept care se chinuie sa faca ceva bine.

Numele original al lui era Mortiner Mouse, dar Walt Disney a fost convins de sotia lui sa il schimbe intr-unul mai pompos.

Ziua de nastere a lui Mickey Mouse este sarbatorita de compania Disney la 18 noiembrie, chiar daca a aparut intr-un alt desen animat cu sase luni inainte. Totusi, 18 noiembrie 1928 reprezinta data la care a fost lansat primul desen animat cu sunet sincronizat, Steamboat Willie.

Revolutia lui Mickey Mouse in lumea desenelor animate

Primul lungmetraj cu dialoguri, The Jazz Singer, aparuse cu un an mai devreme, iar pana la lansarea lui Mickey cele mai multe cinematografe din Statele Unite aveau si aparatura pentru a reda si sunetul.

Disney a vrut sa profite de acest lucru, depasindu-si astfel concurenta care inca mai facea desene mute. Succesul lui Mickey Mouse a fost astfel garantat.

Anii 1930 au fost anii de aur ai lui Mickey. Din punct de vedere tehnic, Mickey Mouse era cu mult superior celorlalte filme de desene animate, iar in jurul lui au prins viata intregi familii de personaje animate: Minnie Mouse, Clarabelle Cow, Horace Horsecollar, Goofy, Pluto, Donald Duck, Peg-Leg Pete si multi altii. Succesul si talentul artistic al animatorilor a fost onorat in 1932 cu un Oscar.

Tot in 1932, clubul Mickey Mouse care fusese creat cu trei ani inainte ajunsese sa aiba un milion de membri. In urmatorii ani statisticile aratau ca fusese depasit de Three Little Pigs si de Popeye Marinarul, dar in 1934 vanzarile de produse care il infatisau pe Mickey Mouse erau deja de 600.000 de dolari pe an.

El si-a recastigat succesul dupa ce Walt Disney i-a dat culoare si l-a redesenat, ajungand astfel pe culmile succesului in anul 1940. Chiar daca si-a pierdut din nou din popularitate in anii 1940, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a jucat un rol important in securitatea nationala a SUA, aparand pe insigne si postere care ii chemau pe toti americanii sa se implice in razboi. Era atat de important pentru Vest, incat numele lui a fost folosit si ca parola in timpul debarcarii din Normandia.

Poate cel mai important moment al carierei sale a avut loc la a 50-a aniversare, in noiembrie 1978. Mickey Mouse a devenit atunci primul personaj animat cu o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame.

Unora nu le place de Mickey

Dar viata lui Mickey Mouse nu a fost marcata numai de lumina reflectoarelor si de bucuria care caracterizeaza desenele animate. Faima sa internationala l-a transformat si in simbolul Statelor Unite si al politicii sale imperialiste.

Imaginea lui Michey a fost folosita de multe ori ca satira antiamericana. In unele parodii este prezentat ca un personaj grotesc si lacom, mascota a unei corporatii diabolice si interesat numai de bani.

Indragitul soricel a fost si tinta adversarilor musulmani ai Occidentului. In septembrie 2008, imamul Muhammad Al-Munajid a emis o fatwa impotriva lui Mickey spunand ca soarecii sunt animale daunatoare si parazitare, iar Mickey Mouse si Jerry din Tom & Jerry sunt vinovati pentru impresia gresita.

Astfel de critici nu sunt noi, insa. In 1930, personajul de desene animate a fost interzis in Germania, iar cativa ani mai tarziu un ziar german il numea „cel mai mizerabil ideal”. Descrierea animalului se termina cu indemnuri impotriva evreilor si cu sloganul „Jos cu Mickey Mouse! Purtati svastica”.

Chiar si Romania l-a interzis pe Mickey in 1935, autoritatile fiind de parere ca un soarece de cativa metri care apare pe ecran ii va inspaimanta pe copii. La fel a procedat si regimul fascist din Italia.

Mickey Mouse a supravietuit totusi si fanteziile pe care le-a transmis copiilor au durat mai mult decat oferite maselor de criticii sai. Poate s-a afirmat pentru ca nu mai erau altii ca el, poate a rezistat pentru ca era preferatul lui Walt Disney si poate e inca celebru pentru ca a avut 81 de ani la dispozitie sa cucereasca toate generatiile.

Oricare ar fi raspunsul, in ciuda incasarilor uriase pe care le aduc alte personaje de poveste inventate de Hollywood-ul zilelor noastre, tot Mickey este cel care intampina zeci de milioane de vizitatori in fiecare an la parcurile Disney din lume.

      Articole recomandate