La 40 de ani de la accidentul aviatic ce i-a schimbat viaţa, medicul Roberto Canessa îşi aminteşte cu înfrigurare că a fost nevoit să mânânce din prietenii săi pentru a nu muri de foame.
Roberto este unul dintre cei 16 oameni care au supravieţuit după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit în munţii Anzi, între Chile şi Argentina, la 13 octombrie 1972. Ei au fost salvaţi după 72 de zile.
Rober Canessa avea la acea vreme 19 ani şi era student la Medicină. Astăzi, medicul mărturiseşte că nu va uita niciodată momentul în care a trecut la canibalism, mâncând din ceilalţi pasageri pentru a supravieţui, scrie Daily Mail.
„A fost dezgustător. În ochii unei societăţi civilizate, acest fapt era o decizie revoltătoare. Mi-am călcat în picioare demnitatea atunci când am hotărât să mănânc bucăţi din prietenii mei pentru a nu muri de foame. Am avut senzaţia că profit de prietenii mei care au murit. Dar apoi m-am gândit că dacă aş fi în locul lor, mi-aş dori să fiu mâncat şi să-i ajut astfel pe alţii să trăiască„, povesteşte Roberto Canessa.
Roberto spune că singurul lucru care l-a ajutat să reziste a fost gândul la mama lui şi dorinţa de a nu-i produce suferinţă prin moartea sa. Despre faptul că a recurs la canibalism, Roberto spune că nu a avut de ales. „Ne aflam într-un loc unde nu era decât zăpadă, un loc unde oamenii nu aveau ce să caute„.
Din cei 45 de pasageri ai avionului, numai 12 au murit la impact. Alti cinci au sfârşit a doua zi, un altul după o săptămână. În cea de-a 17-a zi, pe munte a avut loc o avalanşă în urma căreia alţi opt şi-au pierdut viaţa. Alţi trei supravieţuitori au murit de epuizare.
Cei rămaşi au fost salvaţi după 72 de zile de coşmar, în care au luptat cu temperaturi de -40 de grade. Echipele de salvare au crezut că toţi pasagerii au murit, având în vedere condiţiile extreme de la 3.600 de metri altitudine. Au aflat adevărul abia după două luni de zile, atunci când doi dintre supravieţuitori au reuşit să coboare şi să ceară ajutor.