Medicamentele, pe cale să devină un lux – preţurile cresc din nou

preparate

Înainte să ne lăsăm doborâţi de răceală sau de alte probleme de sănătate, va trebui sa ne gândim de două ori: preţurile la medicamente vor cunoaşte o nouă majorare, aşadar să ne străduim să fim sănătoşi.

Ca urmare a deprecierii monedei naţionale, Ministerul Sănătăţii a stabilit o creştere de aproximativ 5% pentru preţurile medicamentelor, fără a se limita însă la acest nivel – preţul final ar putea fi chiar mai mare.

În cursul anului 2013, leul a cunoscut o depreciere semnificativă faţă de euro (peste 11%) şi faţă de dolarul american (peste 8%), motiv pentru care autorităţile naţionale au decis că este necesară o revizuire a preţurilor de comercializare pentru articolele farmaceutice şi medicamentoase.

Ministerul Sănătăţii a emis, în consecinţă, un ordin de modificare a nivelului acestora, potrivit hotărârii Guvernului, care prevede că „preţul de producător aprobat în lei poate fi revizuit atunci când cursul monedei unice europene sau al dolarului suportă modificări de peste 5% de când au fost stabilite cele mai recente costuri, iar aceasta schimbare a cursului valutar se menţine timp de cel puţin o lună”.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate