Meciul care a întrerupt Primul Război Mondial, de Crăciun, descris într-o scrisoare descoperită după aproape 100 de ani

O scrisoare care descrie celebrul meci de fotbal care a pecetluit armistiţiul de Crăciun, din timpul Primului Război Mondial, a fost descoperită recent, relatează Daily Mail.

Scrisoarea a fost trimisă de sergentul Clement Barker, patru zile după Crăciunul din 1914, când trupele britanice şi cele germane au oprit lupta şi au ieşit din tranşee. Armistiţiul a început după ce un mesager german a venit la englezi, în Ajunul Crăciunului.

Soldaţii britanici au ieşit apoi să îşi recupereze camarazii morţi, 69 la număr, pe care i-au înmormântat. Sergentul Barker scrie că meciul de fotbal s-a declanşat imediat între cele două părţi, când un soldat britanic a aruncat o minge din tranşee.

Scrisoarea a fost descoperită de nepotul sergentului, Rodney Barker, 66 de ani, în timp ce căuta printre hârtiile mamei sale care a murit.

Foto: Daily Mail.

Sergentul scrie că „un mesager a venit dinspre liniile germane şi a spus că, dacă ei nu trag în ziua de Crăciun, nu trag nici de dimineaţă. Un german s-a uitat peste tranşee – nu a tras nimeni – oamenii noştri au făcut la fel, apoi câţiva dintre noi au ieşit şi au luat morţii (69) şi i-au îngropat şi imediat o minge de fotbal a zburat din tranşeele noastre, iar germanii şi englezii au jucat fotbal”.

În aceeaşi seară de 24 decembrie 1914, germanii au împodobit tranşeele şi au cântat colinde de Crăciun. Soldaţii britanici le-au răspuns, cântând şi ei colinde în engleză.

Acest armistiţiu încheiat în tranşeele din jurul oraşului Ypres a fost însă primul şi ultimul act de cavalerie din războiul care a mai durat patru ani.

      Articole recomandate