Maşina căreia-i faci plinul odată la o sută de ani (Foto)

original_207368_BpW65zzFGcekadvBeURVJvBaQ

Se pare că industria automobilistică a reuşit să creeze prototipul maşinii care are nevoie de un plin odată la o sută de ani aşadar, în curând va trebui sa ne instruim nepoţii în legatură cu asta.

Există în prezent peste un miliard de vechicule care străbat străzile lumii, consumând cantităţi uriaşe de combustibili şi atrăgând cheltuieli care se ridică la cifre astronomice – aceasta nu mai e o noutate.

Imaginaţi-vă însă, că în locul acestora, vom regasi, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, maşini care rulează timp de un secol, cu numai 8 grame de combustibil.

Ei bine, această minunăţie pe patru roţi e gata să prindă formă, graţie unei companii americane din Connecticut – Laser Power Systems (LSP).

Specialiştii acestui grup au pus la punct un nou sistem de propulsie, pe bază de toriu – unul din elementele chimice radioactive cele mai dense regasite în Tabelul lui Mendeleev.

cadillac_world_thorium_fuel_concept_top-infrared-800px

Cu ajutorul acestei componente, a fost realizat un laser care încălzeşte apa, producând abur şi acţionând în acest mod o mini-turbină, cu care se echipează automobilul.

Un astfel de motor are nevoie de numai 8 grame de substanţă pentru a asigura funcţionarea maşinii timp de o sută de ani.

Ideea nu este totuşi nouă: în 2009, Loren Kulesus a proiectat modelul Cadillac Mondial, utilizând toriul în loc de combustibilul tradiţional, dar LSP intenţionează să dezvolte o tehnologie care să ia calea producţiei de serie cât mai curând posibil.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate