Marturiile cutremuratoare ale angajatilor de la Fukushima. Cum au trait momentul dezastrului

Compania japoneza TEPCO ce exploateaza centrala de la Fukushima a publicat declaratiile angajatilor care povestesc momentele de disperare de dupa cutremurul urmat de tsunami, ce a provocat catastrofa nucleara.

In cadrul unei audieri pe tema dezastrului, un sef operator care exercita controlul intr-o sala a descris modul in care au palpait luminile pe tabloul de bord inainte de a se stinge definitiv in ziua accidentului, la 11 martie, in timp ce iluminarea principalei camere s-a intrerupt, potrivit unui raport interimar dat publicitatii vineri de TEPCO.

„Mi-am dat seama ca zona a fost lovita de un tsunami in momentul in care unul dintre angajati a intrat grabit in incapere strigand: „apa de mare este pe punctul de a ajunge!„, a declarat seful operator.

„Eram complet pierdut dupa intreruperea curentului”, a declarat el.

„Alti angajati pareau ingrijorati. S-au certat si unul dintre ei a intrebat: exista vreun motiv sa ramanem daca nu putem face nimic pentru a controla” reactoarele? „M-am plecat si i-am implorat sa ramana„, a mai povestit barbatul.

Cutremurul cu magnitudinea 9 si tsunami care a urmat au paralizat sistemul electric si de racire al centrale, provocand cea mai grava criza nucleara din lume dupa cea de la Cernobil, in urma cu 25 de ani.

Raportul interimar, primul care prezinta marturiile angajatilor, a descris si tentativele de eliberare a presiunii din incinta de securitate a unui reactor, prin deschiderea manuala a unei valve de ventilatie pentru a se evita o fisiune cu consecinte catastrofale.

Operatorii au evocat, de asemenea, conditiile de munca deplorabile in care au incercat sa stabilizeze centrala nucleara.

Am suportat numeroase replici si de mai multe ori a trebuit sa ne refugiem pe deal in disperare de cauza, cu mastile pe fata, temandu-ne de un tsnumai„, a povestit un alt angajat.

      Articole recomandate