Marketing Corporation of Piața Centrală prezintă

Se zice că orașele sunt jungle urbane, dar unicul loc care seamănă cu o junglă din Chișinău pare a fi Piața Centrală, un loc pe cât de periculos, pe atât de populat și popular.

Chiar dacă trebuie să cumperi o pâine sau toate ingredientele pentru o cină romantică, mersul la Piaţa Centrală nu este un lucru deloc uşor, mai ales dacă din toate colţurile pieţei se aud manele şi majoritatea vînzătorilor îţi ‘’bagă pe gît ‘’ tot felul de produse.

Ce tipuri de vânzători poți întâlni acolo? Dar de care nu poți întâlni? Spre exemplu, există…

2000px-Red_Arrow_Down.svg-1-660x660

1. Vînzătorul surd

Nu ştim dacă problema e medicală sau are vreo legătură cu‚’’tilifonu’’ pe care îl ţine lipit de ureche mai tot timpul. Dialogul cu el semănă cu o lecţie de limba engleză în clasa a 3-a: tu ceri ceva, el repetă, încercând să desluşească ce ai spus. Doar că tu ceri una, iar el repetă cu totul altceva. Aşa că dacă vrei trei pîini rotunde, va trebui să repeţi fiecare caracteristică în parte de mai multe ori: „rotundă, nu lungă, trei, nu una, pîine , nu franzelă ”.

2. Vînzătorul dezinteresat

Este acela care îţi răspund cu silă, de parcă l-ai deranjat de salvarea planetei. De obicei se află în prăvălii și îşi petrec timpul în spatele unei tejghele, la o bârfă cu colega sau la telefon. Dacă îl întrebi ceva despre vre-un produs, îţi va spune că n-are aşa ceva, ca să nu se scoale să ţi-l arate, sau îţi vor spune unde stă, de tipul „e între anvelopele de iarnă şi colacii de înot”, lăsându-te să te enervezi şi să fugi de acolo trântind uşa. Oricum tejgheaua nu-i al lor, aşa că de ce să se obosească să facă vânzare?

3.Vînzătorul Profesor

‘’Vă spun eu şii bun’’ Vînzarea pentru el este un prilej bun pentru a-şi etala cunoştinţele ( de orice fel), vrea să fie ascultat şi să dea sfaturi ‘’ inteligente’’. Nu face eforturi să vîndă mai mult pentru a nu-şî supăra audienţa. Aşteaptă ca clientul singur să ia decizia corectă , nu pune presiune pentru a finaliza vînzarea.

4.Vînzătorul ocupat

Cu orice altceva în afară de clienţi. Indiferent la ce oră intri în magazin, ea atunci are de făcut o fotografie, de intrat pe Odnoklassniki, de trimis un mesaj, de vorbit cu prietenele la telefon.După câteva clipe de aşteptare stingherită, îndrăzneşti să o întrerupi cu un timid „nu vă supăraţi …”. CLAR că se supără! Te pune la punct cu un „aşteptaţi vă rog”, apoi îşi vede de treaba. Vânzătoarea ocupată are lucruri importante de făcut, ai avut tot timpul din lume să te hotărăşti asupra comenzii, aşa că dacă încă nu te-ai decis, eşti ori dobitoc, ori nesimţit.

5. Vînzătorul Profesionist

’’Bună ziua , mulţumim de cumpărătură …’’ Este, de obicei, de găsit în tejghelele mici . Au fost aleşi dintre candidaţii la postul de vînzător al ‘’Marketing Corporation of Piața Centrală’’ . Îţi răspund politicos, indiferent de felul în care eşti îmbrăcat şi-ţi lămuresc toate enigmele referitoare la produse. Dacă îi întrebi, îţi spun şi ce şi-ar alege ei dintre mai multe produse. Şi-ar motiva opţiunea cu amănunte referitoare la funcţiile obiectului, dar fără să încerce să ţi-l bage pe gât. Se întâlnesc prea rar, din păcate.

6.Vânzătorii amabili

Este o specie pe cale de dispariţie; sunt puţini, iar majoritate în vârstă. Îţi zâmbesc, te întreabă dacă te pot ajuta cu ceva, gata să-ţi sară în ajutor de îndată ce pui întrebarea magică „Aveţi…?”. Nu se uită urât la tine dacă nu cumperi nimic şi te asigură că te mai aşteaptă pe la ei, când dai să pleci.

Unii îţi spun chiar cât de proaspete sau vechi sunt produsele (în cazul alimentelor). Ei pot de mai multe tipuri, cu mult mai multe, dar acestea sunt categoriile de bază și acestea sunt persoanele care se asigură că, odată ce ai intrat în Piața Centrală, poți să fii oricine nu ai fi și cât nu ai vrea de independent, dar fără să cumperi ceva, nu poți să ieși de acolo.

      Articole recomandate