Marea trecere de pietoni

Eu mă gândeam că dacă am uni toate trecerile de pietoni semnalizate și nesemnalizate am primi o rețea și mai mare decât internet. Dar iată la aceste treceri de pietoni se întretaie destine, și se continuă vieți.

Unul din ultimele lucruri la care am încercat să atrag atenția pe unde am mai fost sunt aceste treceri de pietoni și deși în multe locuri ele se aseamănă, ele și se deosebesc și în general e interesant să urmărești aceste marcaje.

Mai jos sunt câteva poze care eu le-am făcut și altele care le-am găsit online. Iar dacă vreți să contribuiți la colecția mea, ieșiți afară oriunde ați fi sau unde vă duceți și faceți o poză la trecerea voastră de pietoni, trecere ce e mai mult ca prezentă în viața voastră.

Treceri de pietoni

Moldova.

În Moldova am văzut doar 2 tipuri de treceri de pietoni, treceri care pot fi văzute în alte locuri europene. Eu dacă sincer aș vrea trecere de pietoni cu Guguță dacă tot 2013 va fi anul Spiridon Vangheli.

Cehia, Praga

Acesta a fost unul din primii omuleți care mi-a atras atenția, pentru că era cu pălărie. Știam că semaforul e cu pălărie în Germania da nu știam că și trecerile de pietoni tot.

Turcia, Istanbul

Pe urmă hop și în Turcia văd iar că pălărie, doar că omulețul parcă oleacă diferit.

Slovenia, Ljubljana

Aici zebra e desenată ca o liniuță și cu picioare cam lungi.

Dacă ne uităm la trecerile de pietoni din Veneția, respectiv Padova, putem înțelege de unde și unul din design-ul trecerilor de pietoni din Moldova. De la Râm ne tragem, cum se zice.

Iar dacă tragem cu ochiul în Ucraina, adică Lvov, înțelegem că bilingvismul se vede și în trecerile de pietoni.

Iar Nicoleta a fost foarte impresionată de un alt omuleț cu pălărie din Viena și eu i-am împrumut poza. Un fel de combinație între trecerea din Slovenia și cum vedeți mai jos, omulețul din Budapesta (influențe austro-ungare)

Ungaria, Budapesta

Interesant lucru că aici am văzut 3 feluri de treceri de pietoni, normale, grăbite și pentru oameni cu pălărie.

Și unul care arăta cam așa, da nu am reușit să-l fotografiez, cu pălărie și cu ciupcic.

 

De aici puteți vedea treceri de pietoni din țările unde am fost da nu le-am fotografiat, iar mai jos care deja le-am găsit și vreau și să le văd. Interesant lucru: atracția principală a orașului: Trecerile de pietoni. Iaca eu aș face poză cu Guguță.

Norvegia

Cineva zicea că el arată foarte hipster dar parcă e și Freddy Krueger

Finlanda

În Finlanda e mai mult cu influențe suedeze, și nu are pălărie (de Suedia vedeți mai jos, ei chiar au și versiunea femenină)

USA

În State mereu mă întrebam de ce la trecerile de pietoni scrie: Ped Xing (apoi înțeles că e Pedestrian Crossing, X adică e cruce)

 UK

În UK eu nu mai țin minte cum sunt, dar aceasta din Watford e interesantă.

Germania

Și totuși în Germania și omulețul de pe trecerea de pietoni are pălărie, și de parcă ar fi unul care a ieșit din semafor. Pare oricum un semn din Slovenia doar că cu pălărie.

Și acum celelalte țări.

Suedia

După cum vă ziceam Suedia are treceri cu băiței și cu fetițe, interesante dacă sunt glume pe seama asta. Și alt lucru interesant e că semnul lor de circulație cu oameni care lucrează e în aceeași direcție ca și în UK (deși sensurile pe care se conduce sunt diferite). Suedia mai înainte conducea pe partea stângă, iar prin anii 70 (mai exact 3 septembrie 1967), și-a schimbat direcția și desigur au schimbat toate semnele doar că semnul cu oameni lucrând era greșit, adică când era stânga era pentru condusul pe partea dreaptă, acum condusul e pe partea dreaptă iar semnul pentru stânga. Complicat la dânșii asta.

 Islanda

Pare un copil foarte tânăr, apropo până acum ați numărat câte câte linii are zebra fiecărei treceri de pietoni?

 Portugalia

Cap foarte rotund.

De aici am terminat-o cu trecerile europene, care chiar dacă se deosebesc sunt foarte și foarte asemănătoare, acu uitați-vă cum sunt prin Asia, și celelalte continente.

Oman

Noi i-am spune că e o matahală.

Qatar 

Vreți voi sau nu vreți dar trecerile de pietoni sunt influențate și de religie, deci și cultură, pot fi văzute ca semne culturale distinctive.

 

India

În India se știe că nu prea există semne de circulație, interesant cum funcționează trecerile de pietoni. Și dacă sunt treceri de vaci pietonale

Sri Lanka

Japonia

Tot cu pălărie.

Vietnam

În asia tot e la modă pălăria. Toate trecerile acesta par a fi tabloul lui Rene Magritte – Son of Man, dar desigur și filmul cu Pierce Brosnan, cu Thomas Crowne.

Coreea de sud

Laos

În Laos populare sunt bătrânelele sau femeile cu coc.

Singapore

Pare un pic fără palme.

Botswana

Iar omulețul care chiar dacă e de altă culoare foarte seamănă cu cel din Singapore.

Brazilia

Ce dans brazilian e acesta?

Belize

Iar acest omuleț e cum să spun, ciudat.

Canada

Foarte interesant cum unele țări omul este întreg, în altele pe bucăți separate, iar în altele parcă e oleacă tăiat, și tăiat diferit.

Australia

În Australia probabil trecerile sunt și pentru canguri. Dar și modalitate bună de a face publicitate la pantofi.

Deci cum zicea un bărbat foarte înțelept, Keep Walking.

Și dacă găsiți mai multe treceri de pietoni din locuri care nu au apărut aici, sunt foarte deschis să mi le trimiteți. Mulțumesc.

Călătorie și trecere plăcută. Cum ne învățau și la școală, literatura românească ca laitmotiv are motivul marii treceri.

      Articole recomandate