Mîine va fi cea mai scurtă zi din an. Care sunt recomandările specialiştilor

ora de vara

În această noapte, Moldova trece la ora de vară. Astfel, acele ceasornicului vor fi mutate cu o oră înainte. Chiar dacă am pierdut o oră de somn, am câştigat în schimb o oră de soare în plus pe zi, spun specialiştii.

Vom recupera ora pierdută la sfârşitul lunii octombrie, când se va reveni la ora de iarnă. Potrivit experţilor, oamenii se adaptează cu greu la ora de vară, iar mulţi au dereglări ale stării sănătăţii. Cel mai uşor se acomodează preşcolarii şi elevii claselor primare şi medii.

În schimb vârstnicii au nevoie de aproape o săptămână de adaptare la noile condiţii. Medicii spun că, în primul rând, au de suferit cardiacii şi hipertonicii. În prezent, doar 70 de ţări din întreaga lume trec la ora de vară.

Potrivit medicilor, în următoarea lună oamenii vor avea nevoie de mai multă forţă ca să facă faţă schimbării. Specialiştii recomandă mai multă odihnă, relaxare şi plimbări în aer liber. Trecerea la ora de vară are loc în peste 100 de ţări.

Pentru prima dată, acest mecanism a fost aplicat în 1907, în Marea Britanie, şi are drept scop economisirea energiei electrice. Ţările din zona ecuatorială, Japonia şi China se numără printre statele care nu au adoptat acest sistem.

Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

“Sunt necesare nişte studii destul de serioase, pentru că în momentul în care vine primăvara se măresc internările în spital. Cum vine toamna spre iarnă, iar creşte numărul internărilor. Dacă ar trebui să punem pe un cântar sănătatea şi economiile, desigur că sănătatea costă mai mult decât orice economie. Din punct de vedere energetic, în scopul iluminării e atât de mică economia că nu poate să prevaleze. Decizia finală prevalează din alţi factori cum ar fi organismul individului”.

Ideea schimbării orei a fost propusă de Benjamin Franklin, în 1784, cu scopul de a economisi uleiul folosit pentru lămpile de iluminat. În prezent, aproximativ 70 de ţări ale lumii mută acele ceasornicelorde două ori pe an.

      Articole recomandate