Lucruri interesante despre Rusia

moscova

Se întinde de la Marea Baltică până la Marea Bering, are nouă fusuri orare şi găzduieşte cel mai poluat loc de pe planetă. Business Insider a alcătuit un top al lucrurilor interesante din Federaţia Rusă.

Federaţia Rusă este cel mai mare stat din lume,  având o suprafaţă de 17,09 milioane de kilometri pătraţi. Planeta pitică Pluto, până în 2006 considerată a noua planetă a Sistemului Solar, are o suprafaţă de doar 16,65 milioane de kilometri pătraţi, scrie mediafax.ro.

În cele ce urmează haideți să urmărim care sunt cele 17 lucruri interesante despre Rusia, care până acum nu au fost în vizorul nostru:

Conductele Rusiei ar putea înconjura globul de şase ori

Economia Rusiei se bazează pe rezervele enegetice şi minerale ale ţării, cele mai mari din lume. Vastul sistem de conducte, care transportă, printre altele, condensat de gaz natural, petrol, gaz petrolier lichefiat sau produse rafinate, are o lungime de 259.913 kilometri, conform Business Insider. Pământul, în schimb, are o circumferinţă ecuatorială de 40.075 kilometri şi o circumferinţă meridională de 40.007 kilometri. Puse cap la cap, conductele ruseşti ar putea înconjura planeta de 6,4 ori.
Populaţia Rusiei a scăzut cu 6.6 milioane, din 1993 până în prezent

Numărul de locuitori al Rusiei scade vertiginos. 143 de milioane de oameni locuiesc în prezent în Federaţia Rusă, însă cifra e în scădere şi se estimează că va ajunge la 126 de milioane până în 2050. Din 1993, până în prezent, populaţia Rusiei a scăzut cu 6.6 milioane, aproape cât întreaga populaţie a Serbiei sau a Bulgariei.

 

Autostrada Adler – Krasnaya Polyana ar fi costat mai puţin şi dacă era pavată cu foie gras

Autrostrada care leagă aeroportul Soci-Adler de Krasnaya Polyana, unde s-au desfăşurat multe dintre probele de la Jocurile Olimpice de iarnă, a costat 8.6 miliarde de dolari, fiind cel mai scump proiect legat de Olimpiadă. În iulie 2007, Rusia a anunţat că va cheltui 12 miliarde de dolari pentru organizarea competiţiei (sumă care a ajuns la 50 de miliarde de dolari până la urmă), dintre care 6.8 miliarde erau alocate pentru realizarea autostrăzii de doar 40 de kilometri. Conform Esquire, cu aceeaşi sumă, şoseaua putea fi pavată cu un strat de 6.3 centimetri de stridii, ori 1.1 centimetri de caviar, 9 centimetri de genţi Louis Vuitton, 21.9 centimetri de foie gras, bancnote de 100$, 4.7 centimetri de haine de blană, 6 centimetri de trufe sau 13.8 centimetri de coniac Hennessey.

6614

Rezervele de gaz natural ale Rusiei ar umple 13 miliarde de bazine olimpice

Rusia este al doilea producător de gaz natural la nivel mondial şi al treilea producător de petrol, după Statele Unite şi Arabia Saudită. Mai mult de jumătate dintre încasările bugetare se datorează exporturilor de energie, iar rezervele însemnate vor menţine, probabil, dominaţia Rusiei şi în anii ce vor urma. Statul condus de Vladimir Putin controlează 32 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a umple 13 miliarde de bazine olimpice, cu un volum de 2.491 de metri cubi fiecare.

 

Rusia are nouă fusuri orare
Rusia obişnuia să fie împărţită în 11 zone cu fusuri orare diferite. Din 2010 însă, la propunerea preşedintelui Medvedev, s-a renunţat la două dintre acestea şi s-a adoptat ora de vară şi revenirea la timpul iniţial, toamna, la fel ca în occident. În prezent, ora la Kaliningrad este cu 3 ore înainte faţă de Timpul Universal Coordonat, UTC+3, urmată de Moscova, UTC+4, Ekaterinburg, UTC+6, Omsk, UTC+7, Krasnoiarsk, UTC+8, Irkutsk, UTC+9, Iakutsk, UTC+10, Vladivostok, UTC+11 şi Kamceatka, UTC+12. Regiunea Sahalin şi Republica Sakha se ghidează după câte două fusuri orare. Bucureştiul se ghidează după fusul orar UTC+2.

 

Rusia deţine 87 de miliarde de barili de petrol, suficient pentru încă 75 de ani

Al treilea producător de petrol la nivel mondial, depăşită doar de Statele Unite şi de Arabia Saudită, Rusia deţine rezerve uriaşe de petrol, estimate la 87 de miliarde de barili (10 miliarde de metri cubi). În 2012, Rusia consuma în jur de 3.2 milioane de barili de petrol pe zi, astfel că, în acest ritm, rezervele le-ar ajunge timp de încă 75 de ani.

68706_tunnelbanamoskvaantares610

Nouă milioane de călători folosesc metroul moscovit, zilnic

Metroul din capitala Rusiei are 194 de staţii şi o lungime a şinelor de 325 de kilometri. Park Pobedî, Parcul Victoriei, este cea mai adâncă staţie a metroului din Moscova, fiind aflată la aproape 85 de metri în subteran, în timp ce staţia Vykhino este cea mai aglomerată. Nouă milioane de pasageri folosesc metroul din Moscova în fiecare zi, trafic egal cu cel al metrourilor din Londra şi New York la un loc.

 

Rata omuciderilor este de două ori mai mare decât în SUA

Rata omuciderilor în Federaţia Rusă este de 9.7 la suta de mii de locuitori, de două ori mai mare decât în Statele Unite, 4.7. Numărul total al crimelor este însă mai mic, 13.826, faţă de 14.612 în SUA. În comparaţie, rata omuciderilor în ţara noastră este de 1.6, cu un număr total de 335 de omucideri în anul 2012.

 

Ruşii beau de două ori mai multe băuturi spirtoase decât americanii

În medie, ruşii beau 6.3 pahare de băuturi spirtoase pe săptămână, aproape dublu faţă de cele 3.3 pe care le beau americanii. Surprinzător însă, cei mai împătimiţi băuturi nu sunt în Siberia, sau în zonele reci din nordul Europei, Rusia fiind singura ţară de pe bătrânul continent care se află în primele cinci poziţii. Topul e condus de Coreea de Sud, urmată de Rusia, Filipine, Thailanda şi Japonia.

51424563-copy

Lacul Karaciai este cel mai poluat loc de pe planetă

Lacul Karaciai se află în sudul munţilor Ural, în apropierea complexului industial Mayak, fabrică de armament nuclear până în 1990. Deşeurile radioactive au fost aruncate direct în lac, al cărui fund este format dintr-un strat de trei metri de astfel de substanţe toxice. Un raport al Worldwatch Institute afirmă că, în 1990, lacul emitea 600 de roentgeni pe oră, suficient cât să ucidă un adult în 60 de minute.

 

Primii 20 dintre bogaţii Rusiei au o avere de 227 de miliarde de dolari

Rusia are peste o sută de miliardari în dolari, iar Alisher Usmanov, cel mai bogat om din ţară, are o avere estimată la 20 de miliarde $. Primii 20 cei mai bogaţi ruşi au o avere estimată la 227 de miliarde de dolari, mai mult decât PIB-ul Portugaliei, Irlandei sau al Ucrainei. Averea celor mai bogaţi ruşi este de 1.3 ori mai mare decât PIB-ul României, de 169 miliarde de dolari.

 

Lacul Baikal conţine o cincime din apa dulce de pe glob

Deşi este abia al şaptelea lac din lume după suprafaţă, lacul Baikal, aflat în sudul Siberiei, are cel mai mare volum. Se estimează că acesta conţine în jur de 20% din rezerva de apă dulce lichidă de pe glob, 23.615 kilometri cubi. Baikal este şi cel mai adânc de pe glob, având o adâncime maximă de 1642 metri. În comparaţie, adâncimea maximă a Mării Negre este de 2212 metri, în Crimeea, la sud de Ialta.

416678_ozero_bajkal_olxon_mys-burxan_skala-shaman_priroda_2071x1271_(www.GdeFon.ru)

56 de jurnalişti au fost ucişi în Rusia, din 1992 până în prezent

Rusia este a cincea cea mai periculoasă ţară din lume, pentru jurnalişti, 56 dintre aceştia fiind ucişi începând cu 1992. Mai mult, în 64% dintre cazuri, aceştia au fost asasinaţi. Rusia este depăşită în acest tragic clasament doar de Irak, Filipine, Siria şi Algeria, fiind singura ţară europeană din top.

 

Rusia deţine jumătate din rezerervele mondiale de uraniu îmbogăţit

Rusia deţine cele mai multe arme de distrugere în masă din lume, cu peste 8.000 de arme nucleare şi aproape 20.000 de tone de arme chimice. Din totalul de 1390 de tone de uraniu puternic îmbogăţit, HEU, deţinut la nivel mondial, Rusia controlează 695 de tone, jumătate, urmată în clasament de Statele Unite, cu 604 tone.

 

Rusia a vândut Alaska pentru 7.2 milioane $

Activităţile Rusiei în regiune se limitau la comerţul cu blănuri şi misionariat, iar teama că Alaska ar putea fi uşor capturată în cazul unui război a determinat autorităţile să încerce să o vândă. Tranzacţia a avut loc în 1867, când Statele Unite au achiziţionat 1.518.800 de kilometri pătraţi, pentru suma de 7.2 milioane de dolari, puţin peste 120 de milioane, la valoarea de azi. Astfel, americanii au plătit puţin peste 4 dolari pe kilometru pătrat de teren, realizând una dintre cele mai mari şi mai ieftine achiziţii imobiliare din istorie.

Downtown_Kodiak_Alaska_1965

      Articole recomandate