Lua-l-ar naiba de BAC!

Săptămâna trecută unii liceeni au ales să se distreze, să bea șampanie și să vadă un răsărit de soare undeva pe malurile unui iaz. Au avut Balul de absolvire, când nu-ți cunoști notele examenelor de bacalaureat cheful e mai mare. Totuși ziua de 29 iunie a adus cu sine bocete pentru unii, bucurii pentru alții. „Ce scrii cu penița nu tai cu bărdița”, mda unii s-au convins de asta. Prostiile scrise nu au tras nici măcar la nota 5 sau 6, alții mai „deștepți” s-au convins că banul- ochiul dracului le rezolvă pe toate, iar mama/tata din Italia în continuare va șterge fundul babelor,  sau va face case pentru italieni.

Copiii Moldovei deștepți mai sunt, o stigă chiar ei cu voce puternică, dar se pare că astăzi mulți și-au pierdut glasul. Unii sunt revoltați că au note mici, un 6 sau 7 nu-i notă mică dacă media pe 3 ani nici valoarea 7 nu atinge. Sau paradoxal, în cei 3 ani de liceu la matematică nota 7 și, voila examenul dat pe 10, asta cum, genii pentru câteva ore? Alții se mulțumesc de un 5 la matem., dânșii înțeg că mai mult nici nu merită.

Rețelele de socializare nu încetează a pune în discuție rezultatele examenilor de BAC. Am observat că majoritatea sunt revoltați, cum oare nota medie a unui elev să fie 7? Dar dacă ați scris niște aberații de unde să aveți 10?

Sunt copii bravi care nu au copiat iar acum se bucură de note bune, note de 9 și 10. Nici nota 8 nu-i rea, dar când știi că ai muncit toți anii de liceu și cineva lenevea nota 8 sigur că nu te satisface. Îți dorești și un loc bugetar, nu cum am exemplu in grupa. Studentă cu bursă, loc bugetar, iar acum ține la coadă câteva restanțe, nu e una dar sunt câteva.

Potrivit yupi.md: “În total, au fost verificate mai mult de 111 mii de lucrări. Media de cunoștințe a unui absolvent este de nota 7. Doar 4% din lucrări au primit nota 10 și alte 11% – nota 9. Note de 8 au primit aproape 20% din elevi și aproape o treime din absolvenți au scris testele pe nota 7.

17% din lucrări au fost evaluate cu nota 6 și 10% – nota 5. Totodată, 4949 de lucrări, ce constituie 4,5% au primit note nesatisfăcătoare. Absolvenții vor putea susține examenul picat la sesiunea repetată, care se va începe pe 11 iulie. Potrivit elevilor, cele mai dificile examene au fost metematica și limba străină.” 

Bravo celor 4% ce au obținut note foate mari, jos pălăria. Totuși note mari au obținut și cei ce nu au muncit.  Când am susținut eu ultimul examen, directoarea liceului a făcut copie pentru un test, în acest an la ultimul examen fratelui meu i s-a cerut foile de maculator „vă rog mult, în sala 13 cineva nu are nimic scris”. Bine, el nu a copiat fiindcă chimia o cunoaște, însă are 8 și clar că-i revoltat, merită mai mult.

Mâine vor da la contestare. Sunt sigură că istoria se va repeta, lucrări luate de profesori într-un cabinet aparte, rectificări peste toate locurile posibile ca de la o notă de 5 să fie 8. Copiii profesorilor au multe drepturi în școli, li se permite să copieze la BAC, au posibilitatea de a rămâne pentru 20-30 min. în sală după terminarea examenului, au dreptul să fie nemulțumiți că observatorul se uită doar la el și nu observă cum ceilalți colaborează între ei fiindcă nu așteaptă să le fie trimise fițuiși și, sigur copiii profesorilor sunt cei mai satisfăcuți de notele obținute, sunt cei mai fericiți și se cred deștepți, plus la toate mai au tupeu să-ți spună:  „da, ai 8 hhh da eu am 10!”

Stiu că copiii profesorilor niciodată nu au fost iubiți, unii nu o merită, alții însă da. Cât de mult nu ar încerca să se justifice că muncesc și notele sunt obținute datorită propriilor forțe, mama/tata profesor are pondere în succesele școlare ale copiilor lor.

Să mă ia naiba dacă nu am dreptate când afirm că notele bune se datorează:
1. Părinților, dupa Yupi.md: “Potrivit părinților, această sesiune a fost dificilă și din punct de vedere psihologic.”sigur că a fost dificil. taxele s-au marit si bat bine la buzunar.
2. Profesorilor, aici copiii lor. P.S nu toti.
Avem si copii destepti, insa carora poate norocul le-a jucat fiesta, daca am suparat pe cineva cer scuze, cei cu musca pe caciula ma vor trimite undeva departe, totusi va doresc doar succese si sa fiti admisi acolo unde va doriti, si sigur la buget, dati la contestare si poate veti avea situatia schimbata.

      Articole recomandate