Locul de pe Terra care dă peste cap timpul. Secretul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de regrete

Undeva, in sudul arhipelagului Japoniei, exista o mica insula. Pare insignifianta, la prima vedere. Are o lungime de 60 km si o latime de doar 10. Cu toate acestea, aici a aparut una dintre cele mai complete, complexe si redutabile forme de lupta cu mainile goale sau cu arme, creata de civilizatia japoneza.

Într-o lume în care suntem conduşi de viteză şi bani, sănătatea este de multe ori lăsată pe ultimul loc. În secolul tehnologiei speranţa de viaţă a scăzut îngrijorător, faţă de acum 100 de ani.

Foto: Aniversarea unei bunicuțe din Okinawa

Legumele, fructele, cerealele sau chiar carnea au ajuns să fie procesate chimic, fiind adevărate bombe nesănătoase şi periculoase pentru consumatori. Foarte rar mai auzim de persoane care au atins vârsta de 100 de ani, iar lumea le priveşte cu admiraţie.

Însă într-o insulă din Japonia aproape 500 de oameni au peste 100 de ani, iar speranţa de viaţă este cea mai mare din lume: 86 de ani la femei şi 78 la bărbaţi. Okinawa este locul de pe Terra unde sunt cei mai sănătoşi oameni.

Un exemplu banal este cel al lui Seikichi Uehara, în vârstă de 96 de ani, care a reuşit să pună la pământ un campion la box în vârstă de 30 de ani. Iar la 105 ani Nabi Kinjo, o bunicuţă plăpândă, a reuşit să vâneze şi să omoare un şarpe veninos cu o paletă de muşte.

Foto: Maestrul Karate  Seikichi Uehara

Secretul oamenilor din Okinawa este alcătuit din două componente: mâncarea şi atitudinea lor în ceea ce priveşte viaţa. Bătrânii nu lasă grijile să îşi pună amprenta asupra vieţii lor, iar stresul este un concept total străin lor. Un fermier de 88 de ani încă munceşte 11 ore pe câmp, iar la finalul zilei spune: “Eu nu mă enervez aproape niciodată. Mă bucur de viaţă pentru că sunt mulţumit de munca pe care o fac. Cred că acesta este medicamentul pentru o viaţă lungă, binecuvântată!

Dieta lor trebuie menţionată. Nu mănâncă aproape deloc carne roşie, ci preferă alimentele de origine vegetală, pe care le cultivă ei, dar şi peşte. Mai mult, ei evită şi lactatele, preferând să mănânce brânzeturi din soia.

Poate că secretul tinereţii fără de bătrâneţe este tocmai viaţa fără de moarte, să nu te gândeşti la clipa din urmă, să nu trăieşti cu regretul că nu ai timp să le faci pe toate, ci să te bucuri de cele pe care ai timpul şi şansa să le faci.

 

Secretul nu este ca timpul să aibă răbdare cu oamenii, dar  cum zicea Marin Preda ,,Ci ca oamenii să aibă răbdare cu timpul, să ne temperăm dorinţa de a ne construi un destin demn să devină subiect de romane şi să ne bucurăm de frumoasele banalităţi ale vieţii, una câte una, fără să cerem, fără să aşteptăm, fără să ne grăbim” .

      Articole recomandate