Liceenii ar putea susţine examenele de BAC oral

Anul viitor, absolvenţii ar putea susţine ORAL examenele de bacalaureat. Declaraţia a fost făcută astăzi, de către Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi. Asta după ce mai mulţi elevi au fost prinşi cu copiind, iar profesorii au fost acuzaţi că ar fi facilitat acest lucru.

Pentru a preveni copiatul la examenele de BAC Ministrul Şleahtiţchi propune ca, de anul viitor, probele să fie susţinute ORAL, scrie Publika.md

Important e să vedem cum gândeşte, cum interpretează elevul viziunile, în ce măsură poate fi coerent şi consisitent în declaraţiile sale. La anul poate vom merge pe calea franceză, nu exclud, instalând nu camere de luat vederi ce aparate ce vor asigura efectul de bruiaj”, a declarat ministrul Educaţiei.

Propunerea ministrului vine după ce în patru centre de BAC, în timpul examenului la limba străină, au fost depistate aproape 300 de telefoane mobile, folosite de absolvenţi pentru a copia. Potrivit regulamentului, lucrările acestor elevi ar trebui anulate. Ministrul Educaţiei susţine că nu există temei, pentru că ofiţerii Anticorupţie, care au găsit în sălile de examen telefoane mobile, nu au întocmit procese-verbale.

D-lor trebuiau să documenteze acest caz, după documentarea acestui caz copilul trebuia să vină cu explicaţia de rigoare şi doar după ce avem aceste documente şi doar atunci avem tot temeiul pentru eliminarea copilului„, a mai menţionat Şleahtiţchi.

Reprezentanţii Centrului Anticorupţie declară că întocmirea proceselor verbale nu este de competenţa lor.

Întocmirea acestor procese ţine de competenţa preşedintelui comisiei respective sau a reprezentantului ministerului care au fost prezenţi în fiecare caz de prezenţă a ofiţerilor de urmărire penală„, a menţionat şeful direcţiei urmărire penală CCCEC Bogdan Zumbreanu.

Ministrul Educaţiei spune că, începând de anul viitor, lucrările absolvenţilor vor fi anulate în baza a trei documente. Primul este declaraţia pe propria răspundere semnată de absolvent, prin care acesta se obligă să nu intre în sala de examinare cu materiale ajutătoare. Al doilea act este procesul verbal, întocmit de către reprezentanţii comisiei de examinare, în cazul în care elevul a avut cu el materiale interzise. Al treilea este explicaţia elevului.

      Articole recomandate