Legenda din spatele gimnaziului de fete din Chișinău

Mergem de multe ori pe străzile Chișinăului fără să observăm ceea ce ne înconjoară. Puțini cunosc că strada Alexei Mateevici găzduiește mai multe monumente istorice, clădiri vechi care probabil și-au pierdut din strălucirea de altă dată, dar nu și din valoarea lor istorică. Un exemplu este și clădirea fostului gimnaziu pentru fete.

Există o legendă conform căreia, inițial clădirea ar fi fost un conac, proprietatea Iuliei von Gheiking, și din motive necunoscute servitorii se spînzurau, iar conacul a fost incendiat. Acest incediu a luat cu sine mai multe vieți, printre care și pe cea a Iuliei von Gheiking. De asemenea, se mai spune că dacă te reții după miezul nopții printre ruinele clădirii, vei auzi pași care bîntuie locul sau strigătele servitorilor. Însă acestă legendă rămîne a fi doar o poveste de speriat copiii, deoarece nu există martori și argumente care să demonstreze această versiune.

Puținele documente atestă faptul că baroneasa Iulia A. von Gheiking a fondat în anii 90 ai secolului al XIX-lea un gimnaziu pentru fete, care inițial a fost o grădiniță pentru copii și nicidecum un conac. Clădirea care a fost cândva cel mai prestigios gimnaziu este acum doar o epavă despre care majoritatea chișinăuenilor nici măcar nu au auzit, la fel cum nu cunosc nici familia Gheiking sau aportul adus de către aceștia pentru oferirea unei educație de calitate domnișoarelor.

10934304_991855987495826_555592746_n

Vorbim despre o familie care a investit toți banii, timpul și puterile în acel gimnaziu pentru ca el să ajungă să fie unul de elită, sub acoperișul căruia au crescut generații de copii școliți. Acum doar ruinele mai păstrează amintirile acelor timpuri, fiindcă în prezent pereții construcției s-au dărîmat, acoperișul lipsește de mult timp, iar teritoriul este împînzit de copaci, tufari și iarbă. A trecut ceva timp de cînd în centrul vechi al Chișinăului a apărut acel gard inestetic în jurul clădirei care va începe în curînd să ruginescă, iar construcțiile de restaurare încă nu au început.

În prezent edificiul este considerat a fi un monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Însă din 2010 el a fost transmis în proprietatea Ambasadei Germaniei. Chiar și așa, de atunci imobilul a rămas neschimbat iar timpul își lasă adînc amprenta pe el.

      Articole recomandate