Lecții de productivitate, oferite de către bebeluși

Bebelușii sînt minunați. Cu ochii lor mari și zîmbetul inocent pot să cucerească orice inimă. Mai mult ca atît, prin atitudinea lor specială către tot ce îi înconjoară, pot să vă învețe o mulțime de lucruri care vă vor mări nivelul de productivitate.

Țineți cont de următoarele 9 sfaturi din articolul nostru, iar data viitoare cînd ve-ți fi acuzat că acționați asemeneA unui copil, veți putea cu mîndrie să răspundeți: “Mersi mult!“

1. Somnul are prioritate

Copiii, îndeosebi nou–născuții, dorm de parcă ar fi plătiți pentru aceasta, a cîte 10-18 ore pe zi. Somnul ajută copii să crească și să se dezvolte, întărind, de asemenea, sistemul imunitar. Iată de ce copii sînt mereu fresh și au o dispoziție bună. Dacă nu-și împlinesc somnul, devin foarte sîcîitori, demonstrîndu-și nazurile și calmându-se ușor.

Sună cunoscut? Fiindcă noi, cei maturi, sîntem la fel. Devenim agresivi și iritanți dacă nu dormim îndeajuns. Plus la aceasta, memoria noastră funcționează mai greu, timpul de reacție se mărește și scade vigilența. Toate aceste lucruri influențează, în ansamblu, productivitatea noastră. În mod normal, aceasta nu înseamna că trebuie să dormim 18 ore pe zi, dar, pentru a fi mai productivi, trebuie să-i acordăm somnului prioritate. Anume așa procedează copiii.

2. Repetarea e mama învățăturii

Încercați să vă culcați pe spate apoi sa vă întoarceți pe burtă. A fost ușor , nu-i așa? Totuși, cîndva am avut nevoie de luni întregi de practică pentru a face aceasta. Dintîi ridicați capul, apoi capul împreună cu umerii, după care, cu ajutorul mîinilor, executați o mini–flotare. În rezultat, vi s-au dezvoltat mușchii, cu ajutorul cărora ați reușit să vă întoarceți.

La fel se întâmplă și cu alte lucruri în viață. De cele mai dese ori, lucrurile nu ne reușesc de la început. Avem nevoie de antrenamente intense pentru a crește în mușchi ( la direct și la figurat).

Ni se întîmplă rar să urmărim progresul nostru dintr-o parte. Dar dacă ar fi să comparăm succesele noastre de la începutul unei practici cu rezultatul final, sesizăm diferența. Persoanele productive știu despre importanța practicii în atingerea scopurilor nu din auzite. Copiii se antrenează luni întregi pentru a se putea întoarce fară a se plînge în proces – un exemplu demn de urmat.

3. Rutina are rezultatele ei

Să mă trezesc, să mănînc, să ies la plimbare, să mănînc, să dorm, să mă plimb, să mănînc, să mă plimb, să dorm. Și așa în fiecare zi. Nu sună îmbucurător, dar, pentru bebluși, aceasta este aceeași rutină cum pentru noi e “ casă – serviciu – casă”. Dar ei nu obosesc de  această rutină, ci din contra, se bucură de ea. Organismul copilului se dezvoltă anume datorită acestei rutini.

Cît despre maturi, noi retrăim aceeași poveste. Fară o hrană balansată pentru corpul și spiritul nostru, nu putem fi productivi. Urmărind piramida lui Maslow, constatăm că la baza ei sînt situate necesitățile fiziologice primare. Mai departe deja este dorința de a doborî frica insuccesului. Și această problemă poate fi rezolvată doar ținând cont de faptul că acțiunile repetate aduc un rezultat pozitiv.

4. Pauzele trebuie făcute la timp

Fiecare părinte e familiar cu situația în care copilul a obosit de atîta joacă sau nu mai vrea să stea în brațele cuiva și dă un semnal evident referitor despre aceasta. Dacă este sătul, lingura ori e pe masă ori e demult în alt colț al camerei. Iar de începe să plîngă, totul în jur se oprește pînă cînd liniștea nu va fi din nou restabilită.

Concluzia e simplă: fiecare din noi are o limită. Persoanele productive înțeleg perfect cînd trebuie să se oprească. O mică pauză, o plimbare, o discuție captivantă cu prietenii – orice ce v-ar ajuta să vă eliberați de stres. Toate acestea vă vor ajuta să vă întoarceți în ritmul obișnuit și să observați ceea ce nu ați observat pînă acum.

5. Concentrați-vă maxim pe un anumit lucru

Perioada copilăriei “am văzut/ am luat” e pur și simplu fascinantă. Cine a putut să creadă că copiii sînt întratît de voinici. Atunci cînd se înțeapă în părul vostru , nu doar că îl trag – ci îl și rup din rădăcini! În acest caz e mai important însă să observăm cît de concentrați sînt copiii pe acest proces. Nimic nu-i poate sustrage.

Ah, dacă ar reuși și maturilor atît de ușor să se concentreze. Ar fi bine să învățăm de la copii cum dintr-o mulțime de lucruri ce ne înconjoară, să acordăm atenție maximă doar unuia dintre ele, devenind astfel cu mult mai productivi.

6. Nu vă abțineți de la râs!

Dacă ați văzut vreodată zîmbetul inocent al unui copil sau ați auzit surîsul lor drăgălaș, atunci știți că acestea sînt cele mai bune antidepresante. Acest zîmbet încălzește sufletul și face inima să pulseze mai rapid, demonstrînd adevărata fericire a copilului. O să vreți să auziți și să vedeți acest zîmbet de nenumărate ori.

De fapt, aceasta ne ajuta să diminuăm stresul, susține sistemul imunitar și ne face mai binevoitori. În fine, dăruiți cît mai multe zîmbete luminoase atunci cînd doriți cu adevărat.

7.Vorbiți despre dorințele voastre

Cînd îi doare burtica, cînd sînt obosiți, cînd scutecele sînt ude  – ce fac copiii? Plîng! Cînd vor ceva, ei imediat anunță despre aceasta. Sună ca un simplu bocet, însă părinții știu care este cauza și reacționează îndată. Bebelușii nu vor sta să aștepte mult. Ei nu se gîndesc la alți factori, ei doar spun ce au de spus.

Și asta nu înseamnă că trebuie să fim niște egoiști aroganți ce se gîndesc numai la sine. Dar totuși aceasta este o lecție bună pentru noi, cei maturi. Trebuie să ne afirmăm dorințele clar față de alții și să luăm inițiativa asupra noastră. Chiar și atunci cînd le este frică, persoanele productive știu că merită de folosit orice șansă de a merge înainte.

8. Toate la timpul lor

Atunci cînd trebuie să se întoarcă pe spate, bebelușii o fac. Cînd vine timpul să se așeze, ei se așează. Cînd vine timpul să se tîrîie, ei nu ezită.  Bebelușii fac toate aceste lucruri concomitent cu stadiul dezvoltării lor. Da, și ei se întristează cînd nu le reușește ceva, însă ei oricum continuă să practice ceea ce fac zi de zi spre a se dezvolta.

Persoanele productive posedă aceleași caracteristici. Ei nu irosesc timpul în zadar pentru a face lucrurile cît mai rapid. Ei de asemenea fac totul treptat. Pentru a-și atinge scopurile, ei își divizează sarcinele în mai multe părți și treptat le îndeplinesc.

9. Fericirea e în mici detalii!

Hrăniți-mă. Schimbați-mă. Cuprindeți-mă. Jucați-vă cu mine. Iubiți-mă. Protejați-mă. Și voi fi fericit. Sînt un micuț bebeluș. Voi mînca tot ce-mi veți oferi. Nu am nevoie de păturele multicolore ca să mă încălziți cu ele, îmi plac mai mult mîinele mamei. Nu am nevoie de jucării performante să-mi vorbească. Sunetul vocii tale, ce vorbește cu mine, se joacă cu mine și care îmi arată multe lucruri mă ajută să descopăr lumea din jur. Nu îmi trebuie nimic mai mult pentru a fi fericit.

Cei maturi însă au nevoie de mai multe mijloace pentru a atinge fericirea, aceasta fiind și cauza nemulțumirii lor.

Trebuie să-mi verific email-ul, notificările în Facebook, Twitter sau Instagram, să dau un telefon și apoi pot să mă iau de lucru.

Dar atunci cînd finisați cu toate acestea, deja nu mai aveți puteri pentru muncă.

Uneori, pentru o productivitate mai mare, trebuie să ne diminuăm cerințele.

Sursa

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

      Articole recomandate