La stație, vă rog!

Eu merg cu microbuzul zilnic, uneori chiar și de mai multe ori pe zi. În microbuz deobicei e timpul când noi gândim și planificăm. În microbuz vrei nu vrei întâlnești oamenii care nu sunt în zona ta de confort de asemenea, în microbuzu vezi viața așa cum refuzi să o accepți.

Oricum nu ar fi în microbuz, eu mereu când îs acolo încerc să mă gândesc la regulile nescrise ce persistă acolo. Reguli care oricât de mult nu am vrea să ne împotrivim sau oricât nu ne-ar irita, le respectăm și le impunem altora să le respecte.

Eu iaca acum vă povestesc câteva din observațiile mele, schematic, frumos și științific. Arcadie Cotruță o dată mi-a dat un link cu regulile statului în rând, care sunt foarte interesante.

 

Codul de legi al microbuzelor

 • În microbuz mereu încap mai mulți oameni decât noi credem
 • Mereu marea majoritatea a oamenilor din microbuz vor fi împotriva ta, așa că nu are rost să te revolți.
 • Să nu-ți ceri niciodată scuze dacă calci pe cineva pe picior
 • Tu mereu vei împinge oamenii
 • O fată niciodată nu se va așeza lângă un băiat dacă în afară de locul liber de lângă băiat mai sunt și alte locuri libere.
 • Dacă tu nu ai avut loc la stație și nu ai putut intra în microbuz, e de datorita ta să ajuți la închiderea ușii.
 • Niciodată nu deranja o persoană care doarme în microbuz.
 • Dacă îți sună telefonul, încearcă să vorbești cât mai tare.
 • Nimeni nu are dreptul moral să-și facă poză în microbuz, dar dacă le-a făcut, nimeni nu o va pune ca profil
 • Toți îs prea ocupați ca să facă poze la microbuze pline.
 • Doar șoferii care ascultă muzică bună sunt rugați să dea volumul mai încet.

Cum ne așezăm în microbuz:

 

Despre statul pe scaune

Locurile A5/B5/A4/B4/b3 – sunt interzise tinerilor, în caz că acești vor sta pe aceste locuri presiunea socială îi va face să cedeze aceste locuri sau se va începe scandal.

 

Locurile A1/B1/C1/D1/A2 – sunt locuri pentru tineri, persoanele mai în vârstă chiar dacă aceste locuri sunt libere vor sufla în ceafă persoanelor din Locurile B3-B5 făcându-i să cedeze.

Locurile B2-B5 – Sunt locurile unde poți să stai dacă nu ai nimic împotriva să transmiți banii, dacă nu îți place, mai bine nu sta

Locurile A1-A4/D1 – Sunt locurile unde oamenii nu vor vedea niciodată pe alți oameni, aceste locuri au un fel de pereți invizibili și chiar dacă vei recunoaște anumiți oameni aceștia nu te vor vedea.

Locurile B1/C1/D2 sunt unele din cele mai incomode locuri. B1 deoarece te simți încercuit din fiecare parte și picioarele altor oameni fac spațiul tău și mai mic, deobicei acest loc e ultimu  care rămâne liber dimineața. C1e incomod din aceleași considerente, avantajul e că poți să-ți intinnzi picioarele, totuși la o fânare bruscă a șoferului riști să nu mai stai pe scaun. D2 e incomod deoarece dacă microbuzu e plin în fața ta ai doar funduri care din când în când se aproape amenințător de fața ta, nu recomand acest loc.

Locurile A1/B1/C1/D1 – în caz că sunt mai ridicate sunt un pericol pentru oamenii mai înalți datorită felului cum conduc șoferii dar și a găurilor in asfalt.

Locurile A5/B5 mai sunt numite locurile pentru gravide, oameni cu mâinile rupte sau copii.

În unele microbuze mai poate exista locul D3 în aceste cazuri dezavantajele locului D2 se răsfrâng asupra lui.

Locurile A2/D2 deobicei au mai puțin spațiu pentru picioare deoarece acolo este roata microbuzului, acest loc nu e recomandabil persoanelor cu dureri de genunchi.

Hoții de buzunare deobicei nu stau pe scaunele A1-A5/B1/C1/D1 deoarece nu-s strategice, restul locurilor e comod de a sustrage ceva din geantă sau buzunar, totuși majoritatea lor preferă spațiul Fun Zone, deoarece este cel mai compact și atingerile străine nu mai sunt străine.

 

În Fund și Extra Room

Uneori puteți auzi șoferul care vă trimite mai în fund, acest spațiu există, vedeți în schemă, dar el este incomod deoarece aflându-te în picioare oricum nu ai sta vei fi cu fundul la fața cuiva.

Spațiul de Extra Room e vizibil în orele de maximă circulație, adică dimineața și când oamenii se întorc de la serviciu, sau ultimele microbuze spre o direcție. Uneori în acest spațiu încap mai multe persoane decât în general locuri sunt în microbuz. De asemenea persoanele de pe acest loc deși vizibil incomodați se consideră foarte norocoase că microbuzul s-a oprit pentru ei. Persoanele din Fun Zone, locurile B2-B5 și D2 nu sunt deloc fericite, în aceste momente anume acest persoane pot stârni discuții în contradictoriu.

 

Fun Zone

Fun Zone-ul e spațiu în care niciodată nu știi ce se întâmplă, totuși și acestă porțiune are 2 extreme. Persoanele de lângă fereastră sunt acelea care vor mai repede să iasă, de aceea deseori se apleacă pentru a vedea exact unde sunt deși până la stația lor pot fi încă vreo 5-6 alte stații, aceste persoane nu fac scandal și sunt cele mai tăcute, se supun regulilor din microbuz.

Celălalt rând de persoane din Fun Zone, sunt acei care stau lângă oamenii de pe scaunele B2-B5, aceștia nu vor privi în fereastră ci la persoane anume făcându-le să se simtă incomod că stau pe scaun, de asemenea tot acești oameni vor fi primii care vor sări pe primul scaun care se eliberează. Partea neplăcută ale acestui loc sunt mișcările tectonice din microbuz, dacă cei de lângă fereastră nu se mai pot duce nicăieri, aceștia pot cădea sau a se apleca foarte mult peste oamenii din locurile B2-B5, ceea ce va crea nemulțumiri, nemulțumiri legate și de lucrurile persoanale (rucsac, geantă).

Atunci când cineva din spatele microbuzului vrea să iasă, anume persoanele de lângă fereastră trebuie să facă loc, acest lucru e valabil și pentru persoanele care se pregătesc se iasă, deoarece acestea ocupă locul de lângă fereastră. Majoritatea călcatului pe picioare se produce în Fun Zone.

Bărbații de pe locurile B2-B5/B1/C1 simțindu-se că nu ai cele mai bune locuri își permit să-și cracăne picioarele pentru a simți o dominare teritorială.

Persoanele din Extra Room nu au nevoie de bară de susținere, ele se țin una pe alta. Aceste persoane de asemenea mereu au frica că își vor pierde locul atunci când coboară cineva, așa încât nu coboară pentru a face spațiu ci își îndeasă fundul și mai  mult în parbriz.

Vara dacă stai pe locurile B2-B5/D2 – e pericolul ca transpirația cuiva să cadă pe tine, dacă ai noroc, atunci unele din cele mai răcoritoare locuri din timpul verei sunt în picioare lângă B4 și B2. Tot vara, din cauza soarelui dogoritor se observă tendința oamenilor de a nu se așeza pe locurile A2-A5.

Oamenii de pe locurile A1-A4/D1, par mai triști ca restul. Iar cei mai fericiți oameni nu stau pe scaune, iar dacă stau îi auzi tot microbuzul.

Până una, alta – La Pușkin opriți, vă rog!

   Articole recomandate