Agenţia MOLDPRES a lansat astăzi, în incinta Bibliotecii Naţionale, cartea „Cronica Basarabiei 1918-1944”, lucrare catalogată de specialişti drept o platformă de cercetare pentru ziarişti şi istorici, informează MOLDPRES.
Istorici, publicişti şi personalităţi marcante ale culturii din Republica Moldova şi România s-au pronunţat pe marginea unei lucrări care cuprinde o cronică a presei periodice române şi sovietice din perioada anilor 1918-1944.
„Lucrarea cuprinde articole ce redau atmosfera post-unire şi este un ghid al presei din acele vremuri„, a opinat istoricul Igor Caşu.
Petre Guran, ex-director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, a menţionat că lucrarea redefineşte un fragment de viaţă între Prut şi Nistru în toată complexitatea fără „machiaj”.
„Cronica pune în faţă două viziuni: pe de o parte, a unei prese libere, şi pe de altă parte, a unei prese marcate ideologic. Cartea este încă un pas spre recuperarea memoriei„, a spus Guran.
Publicistul Constantin Tănase a menţionat că această lucrare trebuie să devină una de învăţătură pentru ziarişti, lucrare „aşteptată poate chiar de 50 de ani”.
Potrivit autorilor Vlad Darie şi Mihai Potîrniche, cartea cuprinde o cronică a presei române şi sovietice cu referire la evenimentele social-politice care au avut loc în Basarabia în perioada anilor 1918-1944. Lucrarea are peste 400 de pagini şi este ilustrată cu 240 de fotografii de epocă, majoritatea propuse în premieră publicului din Republica Moldova.