O uzină de prelucrare a deşeurilor din masă plastică a fost inaugurată astăzi, 12 iunie, în Chişinău. Este vorba de un proiect-pilot, realizat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei în comun cu întreprinderea „UISPAC”.
Obiectivul de bază al proiectului constă în elaborarea unei tehnologii de prelucrare complexă a tuturor deşeurilor din mase plastice, montarea instalaţiei semiindustriale şi prelucrarea a 20 tone de deşeuri plastice pe lună cu obţinerea produselor noi (suport armătură, ţiglă pentru trotuar, console pentru cofraje de construcţie, cofraje etc.). Astfel, ştiinţa autohtonă, pentru prima dată, propune o tehnologie de prelucrare complexă a deşeurilor din mase plastice cu obţinerea produselor noi ce nu generează nici un deşeu sau ape reziduale.
Potrivit preşedintelui AŞM, Gheorghe Duca, uzina are capacitatea de a prelucra cîte aproximativ 250 de tone de deşeuri anual. El a mai spus că întreprinderea activează după o tehnologie nouă, elaborată de către cercetătorii de la Institutul de chimie din cadrul Universităţii Academiei de Ştiinţe.
Prezent la eveniment, prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că în ţara noastră sînt peste trei milioane de tone de deşeuri din masă plastică care trebuie să fie prelucrate. „Avem nevoie de o lege privind gestionarea deşeurilor, care să stabilească, în afară de normele generale, obligaţii pentru autorităţi, inclusiv cele locale, la capitolul colectare şi transmitere a acestor deşeuri către cei care le pot prelucra”, a spus acesta.
Pentru crearea fabricii au fost investiţi 2,4 milioane lei, câte 1,2 milioane lei din partea ASM şi UISPAC.
Sursa: gov.md