La 101 ani fuma, bea bere şi alerga la maraton (Video)

Buster Martin a uimit o întreagă planetă prin faptul că este extrem de activ şi că nu respectă regulile pentru o viaţă „sănătoasă”, în ciuda sfaturilor medicilor.

Începem prin a preciza că Buster Martin a decedat în aprilie 2012, la vârsta de 104 ani, însă stilul său de viaţă şi modul în care a ignorat sfaturile unei societăţi moderne pentru longevitate, încălcând toate regulile, merită povestit.

Născut în Franţa în 1906, Buster Martin a fost trimis la un orfelinat la vârsta de 3 luni, după care a fost adoptat şi crescut în Marea Britanie.

Aici şi-a cunoscut soţia, aici a lucrat timp de 90 de ani într-o piaţă (cu mici pauze, din cauza celui de-al doilea război mondial şi alte mici impedimente) şi aici a devenit tatăl a 17 copii.

Hai să zicem că nu ar fi mare lucru până acum, însă Martin, la 97 de ani, s-a pensionat de la job-ul său din piaţă, pentru că se plictisise, a stat câţiva ani pe bară, după care s-a reangajat la o firmă de instalaţii sanitare, ca spălător auto.

Acest refuz de a se opri din muncă, spun unii oameni, că ar fi un prim element determinant care i-a adăugat ani mulţi la vârsta sa.

Martin Buster a devenit celebru printr-un interviu despre viaţa sa (în 2008, când a alergat la maratonul Londrei), de unde aflăm cu stupoare că acesta era un fumător înrăit, consumator de bere (ba chiar înlocuind aproape de tot apa cu berea), că nu consuma carne de peşte, că nu bea ceai şi că nu consuma produse pe bază de lapte.

Cei de la Cartea Recordurilor au încercat să îl înscrie, dar lipsa unui certificat de naştere a fost pragul peste care nu s-a putut trece (chiar dacă Martin a avut un paşaport expirat care să îi demonstreze vârsta reală).

Oare acest om a fost un fenomen extrem de rar sau oare tot ce ştim noi că trebuie să facem pentru a trăi mult şi bine este total eronat? Poate într-un viitor nu foarte îndepărtat vom afla răspunsuri la astfel de întrebări şi poate vom apuca să concurăm şi noi la vârste de peste 100 de ani în diverse maratoane (bineînţeles cu ţigara în gură şi cu berea în mână).

      Articole recomandate