Jumătate de viaţă dormim, mâncăm şi stăm în faţa oglinzii. Află cîte ore pe zi și le rezervă moldovenii pentru timp liber

moldova-solidaritate

Moldovencele sunt prinse mai ales cu treburile casei şi de îngrijire a familiei, alocând în medie 4 ore şi 40 de minute în acest scop.

La celelate capitole domină domnii, care au mai mult timp pentru viaţă socială şi divertisment, sport, hobby-uri şi utilizarea calculatorului, serviciu, chiar şi îngrijire personală.

Potrivit celor de la adevarul.ro, un studiu realizat de Biroul Naţional de Statistică în perioada 1 iunie 2011- 31 mai 2012 arată că jumătatate din timpul zilei îl dedicăm activităţilor de îngrijire personală (în care sunt incluse somnul, servitul mesei, alte activităţi de îngrijire personală); o treime – muncii, studiilor, îngrijirii gospodăriei şi familiei şi deplasărilor şi doar 16,5% (aproape patru ore) – petrecerii timpului liber.

La capitolul îngrijire personală somnul este cea mai importantă activitate. În medie, un moldovean doarme câte 8,9 ore/zi, fără diferenţe pe sexe. Următoarea activitate din această serie este servitul mesei, pentru care avem nevoie câte 1,5 ore pe zi. În majoritatea cazurilor, masa este servită acasă.

Jumătate din timpul alocat vieţii sociale (48,8%) femeile şi 45,7% (bărbaţi) îl petrec cu familia, acasă. Doar o persoană din zece citeşte presă şi literatură. La capitolul timp liber, cea mai mare parte a timpului o petrecem la cinematografe (38,7%) şi teatre/concerte (22,8%).

Activităţile culturale sunt preferate mai ales de femei, în timp ce bărbaţii aleg evenimentele sportive. Femeile mai merg la biblioteci sau la plimbare, iar unele aleg gimnastica şi fitness-ul, în timp ce soţii lor preferă jocurile cu mingea. În medie, facem sport şi suntem implicaţi în activităţi de exterior 1,8 ore pe zi. Datele Biroului Naţional de Statistică mai arată că 41% din populaţia Moldovei are în posesie un calculator, iar 38,7% au şi acces la internet.

În scopuri, nelegate de serviciu, moldovenii petrec zilnic în faţa monitorului câte 1,9 ore (bărbaţii 2,1 ore şi femeile 1,7 ore). Cea mai mare parte a timpului petrecut la calculator este utilizată pentru informare. Doar o persoană din zece citeşte presa cotidiană, cărţi sau alte publicaţii, dedicând acestei activităţi în medie câte o oră zilnic.

Cercetarea a fost realizată timp de 12 luni calendaristice pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 10.642 gospodării.

      Articole recomandate