Jocurile Paralimpice 2012: Top 5 atleţi cu proteze absolut unicali

Deoarece suntem în saptamîna sportivă, o mai mare atenție dedicăm Jocurilor Paraolimpice. Iată câţiva sportivi şi oameni de excepţie, care au demonstrat lumii că o proteză nu înseamnă condamnarea la invaliditate. Iată care sunt 5 atleţi cu proteze care ne inspiră.

Jessica Rogers, multiple medalii paralimpice deşi merge în mâini

Adolescenta de 15 ani s-a născut cu o boală rară, numită Sindrom de regresie caudală, care înseamnă că s-a născut cu două picioare foarte mici, pe care nu le poate folosi.

Dar asta n-a oprit-o să devină una dintre cele mai bune atlete din lume. Deşi merge în mâini şi are doar 41 centimetri înălţime, tânăra Jess luptă pentru aurul paralimpic la înot, baschet în scaunul cu rotile şi întreceri de viteză în scaunul cu rotile.
Hugh Herr, alpinist fără picioare

Hugh Herr nu s-a născut fără picioare, dar a suferit un accident groaznic în adolescenţă. El nu a renunţat şi acum conduce un laborator în cadrul celebrului Institut de Tehnologie din Massachusetts.

Aici, el produce proteze bionice pentru diverse părţi ale corpului şi insistă că membrele artificiale sunt un avantaj în faţa celor naturale atunci când escaladezi pereţi din rocă dură. Este şi acum alpinist şi urcă adesea pe trasee neîncercate de aventuroşii fără dizabilităţi.

Brian McKeever, schior paralimpic orb

Schior de performanţă încă de când era copil, Brian a început să-şi piardă vederea la 19 ani, din cauza unei boli degenerative. La Jocurile Pralimpice din 2002 şi 2006, Brian McKeever a adus mai mutle medalii de aur, argint şi bronz concurând la bitalon şi schi fond.

La Jocurile de iarnă din 2010, a fost foarte aproape de a deveni primul atlet care concurează în acelaşi an atât la Jocurile Olimpice, cât şi la cele Paralimpice.

Aimee Mullins, actriţă, fotomodel şi atletă fără picioare

Aimee nu este doar o sportivă de performanţă, ci şi actriţă şi model. Ea s-a născut fără ambele oase numite peroneu, ceea ce a însemnat că la doar un an i-au fost amputate ambele picioare de la genunchi în jos.

Faptul că nu avea picioare nu a împiedicat-o să practice mai multe sporturi, încă din copilărie: înot, ciclism, softball, fotbal sau schi. Recent, a fost numită ambasador global al brandului L’Oreal.

Jeremy Campbell, recorduri mondiale la aruncarea discului

Jeremy Campbell s-a născut tot fără peroneu şi încă speră să concureze la aruncarea discului alături de atleţii fără dizabilităţi. Până atunci, Campbell, 24 de ani, a reuşit să fie primul atlet din Jocurile Paralimpice care să atingă distanţa de 60 de metri la aruncarea discului.

Anul acesta, el speră să aducă din nou aurul paralimpic acasă, în Texas şi concurează şi la săritura în lungime.

Citeşte mai multe despre povestea tristă a accidentului suferit de Carol Eduard Novak şi victoria lui la Jocurile Paralimpice de la Londra de anul acesta.

 

      Articole recomandate