Investigație PublikaTV! Viaţa moldovenilor din Italia, trataţi ca servitorii, chinurile prin care trec (video)

Parcurile din Verona sunt pline de moldoveni. Se adună aici în speranţa că va trece cineva şi le va oferi un loc de muncă. Au ajuns şomeri din cauza crizei, dar nu vor să se întoarcă în Moldova. Chiar şi în sărăcie, preferă să stea departe de casă. Spun că în Italia viaţa este mai bună, scrie Publika.md

Jurişti, profesori, economişti, muncitori, alungaţi de sărăcia de acasă, îşi caută acum un loc de muncă în Italia, oricât de umilitor ar fi. Cel mai greu le este bărbaţilor.

„Dacă ai peste 50 de ani, în Italia nu poţi găsi post de muncă. Nu ne primesc la lucru pentru că sunt foarte multe taxe pe care le plătesc pentru noi italienii. Lucrăm la negru, fără să avem actele în regulă”, spune Mihail Galin.

Ecaterina Petraşcu lucrează în Italia de 13 ani. Este femeie de serviciu. În Moldova a lucrat în comerţ. „Nu ştiu dacă o să mă întorc în ţară. În ţara mea mă simt mult mai străină decât aici”, mai povesteşte femeia.

„Mă simt vinovată, aş vrea să-mi educ eu copiii. Vine o mamă aici şi plânge că a lăsat copilul acasă şi că i s-a reproşat “de ce m-ai lăsat atâţia ani, de ce nu ai fost lângă mine când am avut nevoi

„Asta-i o ţară unde vii, munceşti, câştigi bani şi pleci acasă. Asta-i tot”, concluzionează Mihail Galin.

      Articole recomandate