Invenţia care va revoluţiona industria auto

Inginerii de la firma americană Hardon au creat un sistem care le permite şoferilor să controleze maşina prin intermediul gesturilor, scrie Daily Mail.

Un senzor cu infraroşu montat pe bordul maşinii „recunoaşte” gesturile şoferilor, cum ar fi clipitul sau înclinatul capului, iar calculatorul montat în vehicul le transformă în comenzi.

Totuşi, trebuie precizat că sistemul nu va fi folosit pentru a conduce efectiv maşina, ci pentru alte acţiuni, cum ar fi pornirea şi oprirea radioului, a aerului condiţionat sau a telefonului mobil.

Când şoferul clipeşte, se porneşte radioul, iar când înclină capul spre stânga sau dreapta volumul creşte sau descreşte. În plus, plasarea mâinii în faţa gurii de ventilaţie porneşte sau opreşte aerul condiţionat.

Inventatorii acestui sistem spun că îi ajută pe şoferi să se concentreze mai bine la drum, întrucât aceştia nu mai trebuie să acţioneze manual celelalte funcţii ale maşinii. „În mod evident, vei fi mult mai în siguranţă dacă nu va trebui să mai iei mâinile de pe volan”, spune Hans Roth, director de tehnologie la Harman.

Harman a creat deja un automobil dotat cu noul sistem şi vor să înceapă să îl comercializeze în doi ani. Până atunci, trebuie să „înveţe” senzorul să facă diferenţa între mişcări voluntare şi involuntare, scrie Daily Mail.

      Articole recomandate