Intraţi pe Facebook sau Twitter de pe telefon? Uitaţi ce se întâmplă fără să ştiţi

Este o practică deja cunoscută că reţelele de socializare folosesc frecvent date preluate din agenda telefonică a utilizatorilor, care cuprinde nume, numere de telefon şi adrese de email pentru a identifica prietenii care utilizează aceeaşi categorie de servicii şi a-l informa pe client. Problema este că de cele mai multe ori datele sunt preluate şi stocate pe serverele reţelelor de socializare fără acordul prealabil al utilizatorului, scrie BBC News.

Practica reţelelor de socializare a ieşit în lumina reflectoarelor când un dezvoltator de aplicaţii din Singapore Arun Thampi a descoperit că lista de contacte din agenda telefonului său iPhone a fost copiată fără consimţământul său pe serverele reţelei de socializare Path. Directorul executiv al reţelei Path, Dave Morin, şi-a cerut scuze în numele companiei şi a declarat că este „o practică obişnuită pentru reţelele de socializare” să importe informaţii din agenda utilizatorilor pe serverele proprii.

Twitter a recunoscut deja că aplicaţiile de pe smartphone-uri copiază datele personale ale utilizatorilor şi le stochează pe serverele sale, de cele mai multe ori fără acordul acestora. Accesul la agenda clienţilor reţelelor de socializare se realizează în special atunci când aceştia folosesc aplicaţia „Find Friends”. Reprezentanţii Twitter au declarat că vor reface politica de confidenţialitate pentru a nu prejudicia imaginea companiei şi utilizatorii reţelei.

Aplicaţiile iPhone pentru reţele de socializare precum Facebook, FourSquare, Instagram, Foodspotting şi Yelp se regăsesc printre cele care accesează fără permisiune agenda utilizatorilor. Ele pot fi descărcate de pe portalul Apple iTunes chiar dacă încalcă flagrant politica de confidenţialitate a companiei.`

      Articole recomandate