Într-o zi voi avea un fiu și voi face lucrurile altfel

„Într-o zi voi avea un fiu și voi face lucrurile altfel. Îi voi spune de la 3 ani: „Dragul meu, nu ești obligat să devii un inginer! Nu trebuie să devii avocat! Nu contează cine vei fi când vei crește mare. Vrei să devii patolog? Excelent! Comentator de fotbal? Poftim! Clovn într-un centru comercial? O alegere perfectă!”.

Și la cei 30 de ani va veni la mine și, transpirat de la masca de clovn și îmi va spune: „Mamă, am 30 de ani! Sunt clovn într-un centru comercial! Asta este viața pe care ți-ai dorit-o pentru mine? La ce te-ai gândit, mamă, când mi-ai zis că nu am nevoie de studii superioare? Care era dorința ta, mamă, atunci când mă lăsai să mă joc cu băieții în loc să fac matematică?

Iar eu îi voi spune: „Dragul meu, eu te-am supravegheat mereu, nu mi-am dorit niciodată să te presez. Nu-ți plăcea matematica, dar iubeai să te joci cu băieții”. Iar el îmi va spune: „Nu știam care vor fi rezultatele acestor lucruri, eram un copil, nu puteam decide nimic, iar tu, tu, mamă, mi-ai distrus viața!” – și își va șterge cu mâinile machiajul de pe față.

Iar eu mă voi uita la el atent și îi voi spune: „Ei bine. În viață există două feluri de oameni: primii trăiesc, iar ceilalți caută cine este vinovat. Și dacă tu nu înțelegi asta, înseamnă că ești un idiot”.

El va spune „ah” și va leșina. Pentru o psihoterapie este nevoie de aproximativ cinci ani.

Sau nu. Într-o bună zi, voi avea un băiat și eu voi face cu totul altfel. De la cei trei ani îi voi repeta: „Nu fi idiot, Vlad, gândește-te la viitor. Învață matematica, Vlad, dacă nu-ți dorești să fii operator toată viața la un call-center!”.

Și, la cei 30 de ani, va veni la mine, transpirat, cu un început de chelie, cu riduri adânci pe față  de la jobul de programator și îmi va spune: „Mamă! Am 30 de ani. Lucrez pentru Google, mamă. Investesc 20 de ore pe zi, mamă! Nu am o familie. La ce te gândeai, mamă, când mi-ai spus că un job bun mă va face fericit? Ce ai obținut, mamă, prin faptul că mă forțai să învăț matematica?”

Iar eu voi spune: „Dragul meu, eu mi-am dorit să ai o educație bună! Mi-am dorit să ai parte de toate oportunitățile”. Iar el va spune: „La ce naiba îmi trebuie toate aceste oportunități, dacă sunt nefericit, mamă? Trec pe lângă clovnii din centrele comerciale și îi invidiez, mamă! Ei sunt fericiți. Aș fi putut fi în locul lor, dar tu, tu, mamă, mi-ai distrus viața!” – și, cu degetele își va șterge transpirația lăsată de ochelari. Iar atunci mă voi ridica, îl voi privi și îi voi spune: „Ei bine. În lume există două tipuri de oameni: primii trăiesc, iar ceilalți se plâng mereu. Iar dacă tu nu înțelegi asta, atunci ești un idiot.”

Iar el va spune „Ah” și va leșina. Pentru psihoterapie sunt necesari aproximativ cinci ani.

Sau altfel. Într-o zi voi avea un fiu și eu voi face lucrurile diferit. De la trei ani îi voi repeta: „ Nu sunt aici pentru a confirma ceva. Sunt aici pentru a te iubi. Mergi la tata, întreabă-l pe el. Nu vreau să fiu eu cea vinovată”.

Și la cei 30 de ani, va veni la mine, transpirat, cu un început de chelie, cu o tristețe în ochi și îmi va spune: „Mamă! Am 30 de ani! De 30 de ani încerc să îți câștig atenția, mamă! Ți-am dedicat zece filme și cinci spectacole. Am scris o carte despre tine, mamă! Cred că îți este indiferent. De ce nu îmi spui niciodată părerea ta? De ce îmi spui mereu să merg la tata?”

Iar eu îi voi spune: „Dragul meu, nu am vrut să decid nimic pentru tine! Eu, pur și simplu te iubesc, dar pentru sfaturi îl avem pe tata”. Iar el va spune: „Pentru ce am nevoie de sfaturile lui, dacă te-am întrebat pe tine, mamă? Încerc, toată viața, să am parte de atenția ta. Sunt nebun după tine, mamă! Sunt în stare să las totul pentru ca, măcar o dată, să înțeleg ce crezi despre mine. Prin tăcerea și înstrăinarea ta, mi-ai distrus viața, mamă!”. Eu, privindu-l atent, îi voi spune: „Ei bine. În lume există două tipuri de oameni: unii trăiesc, iar ceilalți mereu așteaptă ceva. Și dacă nu înțelegi asta, înseamnă că ești un idiot.”

Va spune „Ah” și va leșina. Pentru psihoterapie sunt nevoie de aproximativ 5 ani.

Acest text reprezintă încercarea de a deveni o mamă perfectă. Relaxează-te! Indiferent de cât de mult încerci, copiii tăi mereu vor avea lucruri de spus psihoterapeuților.”

via: devorbacutine.eu

      Articole recomandate