Interviurile Morţii. Un show tv din China îi filmează pe condamnaţii la moarte, înainte să fie executaţi

Iniţial, interviurile luate condamnaţilor la moarte din China, de către televiziunea de stat, aveau ca scop propaganda comunistă. Practic, trebuiau să-i sperie pe chinezii cărora le trecea prin minte să comită fapte asemănătoare. Acum, aceste interviuri au ajuns veritabile show-uri de televiziune, relatează Daily Mail.

De cinci ani, Ding Yu prezintă acest show, la o oră cu audienţă de vârf, la care se uită peste 40 de milioane de chinezi, în fiecare sâmbătă seara. Show-ul îi arată pe condamnaţii la moarte cum îşi recunosc crimele şi cum cerşesc iertarea, înainte să fie conduşi spre camera de execuţie.

Scenele sunt înregistrate uneori cu câteva minute ca prizonierii să fie executaţi, alteori cu câteva zile înainte.

Cu o ţinută luxoasă, doamna Ding, care este privită drept o vedetă de televiziune în China, le ia interviuri prizonierilor încătuşaţi, îi întreabă detalii despre crimele comise, le promite să transmită mesaje familiilor. Apoi, prizonierii sunt conduşi către camera unde vor fi executaţi prin împuşcare sau prin injecţie letală.

Show-ul, numit „Interviuri dinaintea execuţiei”, a acoperit până acum peste 250 de cazuri. Într-un episod, un prizonier de aproximativ 20 de ani, cade în genunchi în faţa părinţilor săi, cărora li s-a permis să-l viziteze.

Regia de propagandă este bine pusă la punct. „Tată, am greşit. Îmi pare rău”, spune condamnatul. Câteva clipe mai târziu, deţinutul este condus către camera de execuţie. Mama acestuia îşi cere scuze şi recunoaşte că şi-a bătut fiul odată când era mic. „Du-te în pace. Urmezi ordinele guvernului”, îi spune mama fiului.

Oficialii din Partidul Comunist chinez privesc acest show ca pe o unealtă de propagandă, pentru a-i face pe cetăţeni să conştientizeze consecinţele infracţiunilor. O comisie de cenzură alege cu grijă cazurile care trebuie prezentate în emisiune.

În China, 55 de infracţiuni se pedepsesc cu moartea, de la furt la crime împotriva statului. Show-ul se concentrează însă de obicei pe omucideri, evitând cazurile cu implicaţii politice.

Cea mai mare audienţă de până acum a înregistrat-o un episod cu Bao Rongting, un homosexual condamnat la moarte pentru că şi-a ucis mama, apoi a avut relaţii sexuale cu cadavrul. Homosexualitatea este un subiect închis în China, iar cazul criminalului a fost prezentat drept „o lumină asupra unui grup misterios de persoane din ţara noastră”.

O scenă memorabilă este aceea când criminalul homosexual o roagă pe prezentatoare să îi îndeplinească o ultimă dorinţă şi să-i strângă mâna. Femeia ezită, îi întinde mâna şi apoi şi-o retrage.

„Unii telespectatori poate consideră o cruzime să-i ceri unui criminal să-ţi dea un interviu când este aproape să fie executat. Dimpotrivă, ei vor să fie auziţi. Când sunt faţă în faţă cu ei, îmi pare rău pentru ei. Dar nu îi simpatizez, pentru că ei plătesc un preţ greu pentru greşelile pe care le-au făcut. O merită”, spune prezentatoarea Ding Yu,

În China, nu există prezumţia de nevinovăţie. În jur de 2.000 de prizonieri sunt executaţi în fiecare an.

      Articole recomandate