Internetul – un pericol tot mai mare pentru copiii din Moldova

Copiii moldoveni își petrec tot mai mult timp în lumea virtuală. Un studiu realizat de centrul La Strada arată că 75% din copiii cu vârste între 12 și 16 ani folosesc internetul.

10% din ei navighează noaptea, între orele 22.00 şi 8.00 dimineaţa. Aproape 40% sunt online trei-patru ore pe zi, iar 6% – opt ore şi mai mult. Specialiștii atenționează că micuții care utilizează în exces internetul au probleme de comunicare și leagă greu prietenii în lumea reală. „Cifrele sunt alarmante. Copiii trebuie protejaţi de efectele negative ale lumii virtuale. Acest lucru poate fi făcut doar printr-o comunicare deschisă cu ei”, recomandă Ana Revenco, președintele centrului.

 

Majoritatea copiilor (89%) intră pe net pentru a-și vizualiza profilurile de pe rețelele de socializare, iar jumătate își întâlnesc și în viața reală „prietenii”. Patru minori din zece își divulgă datele personale unor necunoscuți. Fiecare al treilea expediază fotografii, iar fiecare al şaselea transmite secvenţe video. Mai grav este că mulți dintre ei primesc propuneri indecente de la persoanele pe care le-au cunoscut în spațiul virtual.

„Cu cât vârsta copiilor este mai mare, cu atât şi numărul celor care primesc propuneri indecente este mai mare. Prin urmare, este o legătură directă între vârsta copilului şi riscurile la care se expune acesta comunicând cu persoane din alte ţări”, spune Daniela Misail-Nichitin, vicepreședintele La Strada.

 

În același timp, o bună parte dintre cei chestionați au recunoscut, fie și indirect, că accesează site-uri porno. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.347 de copii de 12-16 ani care utilizează internetul, din 59 de localități ale Republicii Moldova. Ei au fost intervievați de 20 de specialiști și au participat la opt focus-grupuri.

      Articole recomandate