Începe admiterea la studii în România

Tinerii moldoveni care vor să meargă la facultăţile, dar şi liceele din România, pot depune dosarele direct la cele trei consulate româneşti de la Chişinău, Bălţi şi Cahul. Bursa acordată studenţilor moldoveni de statul român este de 65 de euro, iar elevilor – de 50, la care se adaugă taxa de şcolarizare şi cazarea.Cele mai solicitate instituţii de învăţământ anii trecuţi au fost Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Studii in Romania pentru studentii moldoveni

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat Metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de etnie română din R. Moldova şi din statele învecinate, precum şi a cetăţenilor români cu domiciliul stabil în străinătate în învăţământul de stat din România, în anul şcolar/universitar 2011 – 2012: http://www.edu.ro/index.php/articles/15476

 

admitere-romaniaCei mai norocoşi sunt tinerii din sudul Molodvei care pot depune pachetul de documente necesar pentru a merge la studii peste Prut în ultima zi a lunii iulie.

Candidaţii din sudul ţării pot depune documentele la consulatul Romaniei de la Cahul. Pe 8 august se dă startul depunerii documentelor şi pentru candidaţii din centrul Republicii Moldova şi aceştia trebuie să depună dosarul la consulatul Romaniei din Capitală. Ultimii care pot aplica studii în ţara vecină sunt tinerii din nordul Moldovei, aceştia vor putea depune documentele după 16 august, la Bălţi.
Programul de burse se desfăşoară în contextul susţinerii constante a educaţiei în limba română în cadrul comunităţilor româneşti de peste hotare, iar admiterea la studii în România a tinerilor români constituie un pilon fundamental pentru sprijinirea acestora prin păstrarea identităţii culturale şi lingvistice.

Ce trebuie să conţină pachetul de documente
Înainte de a merge la consulat, candidaţii trebuie să se asigure că au toate documentele necesare. Aceştia trebuie să completeze cererea de inscriere, să facă o copie legalizată a diplomei de gimnaziu şi a foii matricole, copie a certificatului de naştere şi a buletinului de identitate, să iabă adeverinţă medical, acordul în scris al parinţilor şi o fotografie.

Ministerul Educaţiei al României oferă în acest an 2.150 de burse pentru tinerii din Republica Moldova.

      Articole recomandate