Încep zilele IT în Moldova. Google vine la Chişinău

Azi se dă startul zilelor dedicate tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor. Timp de aproape o lună autorităţile şi oamenii de afaceri din domeniu se vor întruni în mai multe mese rotunde şi acţiuni pentru a discuta problemele şi dezvoltarea IT. În cadrul evenimentului va fi organizat Forul regional dedicat strategiei de dezvoltare a tehnologiei informaţiei în statele CSI.

Programul manifestaţiilor a fost prezentat de ministrul tehnologiilor informaţionale. Pavel Filip susţine că ediţia din acest an va fi una deosebită, iar organizatorii au reuşit să aducă mai multe noutăţi în program. Un punct aparte al evenimentelor vor reprezenta trainingurile speciale pentru jurnalişti la care şi-au anunţat prezenţa în calitate de instructori unul dintre cele mai importante nume ale industriei IT din lume – Google sau publicaţia englezească The Guardian.

„Săptămâna viitoare va fi o oportunitate excelentă de a învăța din experiența partenerilor străini privind domeniul IT. De asemenea, în cadrul acestor evenimente, vor fi organizate mai multe activități pentru funcționarii publici, societatea civilă, jurnaliști. Aceștia vor putea învăța cum să utilizeze tehnologia informației, vor vedea cum sunt utilizați banii publici. Astfel vom avea ocazia să vă oferim acele instrumente necesare ca să vedem cum funcționează Guvernul, cât de bune și calitative sunt serviciile acestuia”, a declarat directoarul executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan.

Ulterior, sursa menționat faptul că în cadrul seminarilor se vor discuta și despre utilizarea eficientă a investițiilor în domeniul tehnologiilor informaționale.
 În perioada 18-20 mai va avea loc „Open Innovation Week-end”.
Evenimentul va reuni reprezentanți ai comunității de dezvoltare IT, societății civile, instituțiilor guvernamentale și sectorului privat. Participanții la forum vor propune abordări inovatoare de dezvoltare a potențialului de explorare a datelor deschise pentru crearea unor aplicații moderne.
Din agenda evenimentelor fac parte şi două forumuri regionale ale Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, la care vor fi dezbătute teme despre politicile de dezvoltare a TIC în statele CSI şi despre tranziţia de la Ipv4 la Ipv6.
Și jurnaliștii sunt invitați să participe la concursul pentru „Cel mai bun produs media despre Zilele TIC”. Ziariștii şi mijloacele de informare în masă care vor reflecta activ şi competent evenimentele desfăşurate în această perioadă vor beneficia de premii speciale. Premiul cel mare fiind de 2000 de dolari. De asemenea, pentru mass-media va fi organizat un eveniment de două zile, unde vor beneficia de experiență utilă privind modul de utilizare a datelor.
Prezent la eveniment, managerul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck a ținut să sublinieze că acest program vast „are drept scop de a îmbunătăți prestarea serviciilor publice și îmbunătățirea mediului de afacere”.

      Articole recomandate