În Republica Moldova sunt înregistraţi 46800 de alcoolici, dintre care 7200 sunt femei

Republica Moldova (RM) este percepută ca o ţară care consumă mult alcool. Conform unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), RM se plasează pe primul loc în Europa după cantitatea de alcool consumată în mediu de o persoană adultă şi pe locul trei în lume.

De altfel, consumul excesiv de alcool are consecinţe grave pentru sănătate, drept confirmare fiind psihozele alcoolice, afecţiunile hepatice, bolile cardiovasculare şi ale sistemului digestiv, degradarea mintală… Potrivit Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, în prezent în ţară sunt înregistrate 46800 de persoane afectate de alcoolism cronic, inclusiv 7200 de femei.

Alcoolul afectează creierul, intervenind în funcţionarea centrelor care coordonează echilibrul, percepţia, vorbirea şi gândirea. Se ajunge până la imposibilitatea de a ţine un chibrit aprins în mână. Consumarea alcoolului în cantităţi mari sporeşte riscul apariţiei cancerului gurii, limbii, faringelui şi esofagului. Bolile ficatului, cauzate de excesul de alcool, includ inflamarea lui, hepatita, ciroza şi cancerul. Alcoolul măreşte riscul apariţiei bolilor de inimă, a infarctului şi determină creşterea presiunii sângelui.

Persoanele care consumă alcool în cantităţi exagerate au şanse mai mari să sufere de paranoia sau depresie. Alcoolul poate produce sterilitate şi tinde să încetinească dezvoltarea fătului, la fel cum o face cu funcţiile celulelor şi organelor, poate determina disfuncţionalităţi structurale şi funcţionale, chiar retardarea. Aceste disfuncţionalităţi cunoscute cu numele “sindromul alcoolului la făt” conduc la dezvoltarea incompletă a membrelor, la deformaţii faciale şi dezvoltarea anormală a creierului, ceea ce dă naştere la dificultăţi de ordin intelectual şi motor. Experienţa a demonstrat că la femeile care consumă alcool în exces riscul avortului spontan este mai mare, ca de fapt şi cel al naşterii unui copil slab dezvoltat sau cu dereglări de comportament.

      Articole recomandate