În Marea Britanie a fost inaugurat un muzeu în memoria vasului naufragiat ” TITANIC ”

Cel mai mare muzeu dedicat transatlanticului Titanic a fost inaugurat în Belfast, Irlanda de Nord, cu câteva zile înainte de comemorarea a 100 de ani de la scufundarea vasului.

Muzeul, înalt cât nava construită în urmă cu un secol, are şase etaje şi este format din patru punţi asemănătoare celor de pe pachebotul naufragiat.

Muzeul a fost ridicat exact în locul de unde şi-a început Titanicul călătoria şi adăposteşte replici ale camerelor de pe vas. Proiectul, care a costat peste 100 de milioane de euro, îşi propune să ofere vizitatorilor o călătorie în timp, pe luxosul vas.

Vizitatorii au ocazia să vadă toate cele 3 niveluri ale navei şi să admire replicile reuşite ale cabinelor de la clasa I-a, a II-a şi a III-a. De asemenea, ei se pot vedea şi cum arăta celebra sală de bal unde-şi petreceau serile pasagerii înstăriţi.

În muzeu poate fi observat şi un panou care reproduce mesajele din momentul dezastrului, când echipajul cerea disperat ajutorul, în timp ce imaginile proiectate în jur dau impresia că apa se revarsă din toate părţile.

Niciunul dintre obiectele aflate pe vaporul muzeu nu este original, ci sunt copii identice. Efectele speciale, inclusiv tehnologia 3D, transportă vizitatorii într-o lume unică.

O sută de mii de persoane au cumpărat deja  bilet de intrare în muzeu, iar autorităţile speră ca proiectul să atragă peste 400  de mii de vizitatori în primul an, relansând astfel industria turistică din zonă.Primii care au inaugurat muzeul au fost politicienii, dar şi un martor al lansării Titanicului la apă.

’’Tatăl şi mama mea m-au dus la şantierul naval Workman and Clark, pentru a vedea lansarea navei. Am văzut această imensitate alunecând pe apă. Aveam pe atunci doar patru ani şi jumătate’’, îşi aminteşte Cyril Quigley,  în vârstă de 105 de ani.

Titanicul, construit chiar pe acest loc în perioada 1909-1911, s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg. În urma naufragiului au murit peste 1 500 de pasageri din cei 2 200 prezenţi la bord. Epava Titanicului a fost descoperita în 1985.

Galerie Foto:

 

      Articole recomandate