În căutarea Atlantidei: 5 destinații posibile

Fantastica civilizație a atlanților apare menționată pentru prima dată în Dialogurile lui Platon. Povestea Atlantei a fost spusă în 360 i.Hr. Potrivit filozofului, locuitorii acestui oraș erau fiinte pe jumatate oameni și pe jumatate zei.

Societatea lor utopica a fost construita pe insule concentrice unite de poduri marete si au devenit in scurt timp cea mai mare putere navala a lumii.

Dincolo de forta militara si tehnologica de care dispuneau, insulele locuite de atlanti erau bogate in metale pretioase, fructe, grane si legume. Ei traiau in armonie si aveau o durata de viata mult mai mare decat a celorlalti oameni, datorata pe de-o parte originii divine si pe de cealalta parte, descoperirilor stiintifice si medicale de care dispuneau. Ei erau urmasii lui Poseidon iar primul rege al lor a fost Atlas, fiul al zeului marilor.

Aceste intamplari aveau loc, dupa spusele lui Platon, cu 9000 de ani inaintea Greciei Antice. Civilizatia lor a fost distrusa in urma unui cutremur devastator care a scufundat intregul regat.

In perioada moderna, oamenii de stiinta au doua teorii complet opuse in ceea ce priveste Atlantida. Pe de-o parte sunt cei care sustin ca regatul nu a existat niciodata si ca este o simpla fabula de-a lui Platon pentru a ilustra o societate perfecta. Pe de cealalta parte, sunt cei care spun ca un astfel de oras a existat cu adevarat iar ruinele sale se afla pe fundul marii.

Descoperirea acestora ar fi un mare eveniment istoric si ne-ar putea oferi informatii importante despre resursele tehnologice de care ar fi dispus. Drept pentru care cautarea Atlantidei genereaza o sumedenie de supozitii cu privire la plasarea exacta a acesteia, scrie kudika.ro.

1. Insulele Azore

azore

Cea dintai localizare a acestei civilizatii ar putea fi in preajma acestor insule, potrivit unor descrieri de-ale lui Platon. Filozoful grec plasa Atlantida dincolo de Coloanele lui Hercule, denumirea antica pentru Stramtoarea Gibraltar. Tot el spunea ca se afla in oceanul care inconjoara lumea, deci in Atlantic. Insulele care au ramas acum la vest de Portugalia ar fi ramasitele vastului imperiu al atlantilor.

 

2. Desertul Sahara

Desi pare o zona in care este foarte putin probabil sa se dezvolte o astfel de civilizatie, exista cateva teorii care speculeaza ca vechiul oras-port Cartagina ar fi fost contruit exact in maniera descrisa de Platon: forme concentrice, unite de poduri vaste.

Sahara nu s-a format insa urma unui cataclism acvatic, ci mai degraba a fost un ocean a carui apa s-a evaporat. Cei care plaseaza Atlantida aici cred ca ramasitele acestei civilizatii se afla ingropata undeva sub intinderea desertica.

 

3. Malta

Arheologii au gasit pe insula din Marea Mediterana cateva structuri de piatra ridicate in mod cert de mana omului care dateaza de 9000 de ani. Acestea sunt printre cele mai vechi ruine arheologice descoperite in lume. Pentru comparatie, Marea piramida a lui Keops are in jur de 4000 de ani. Mai mult de atat, testele oamenilor de stiinta au aratat ca insula a trecut printr-un eveniment cataclismic asemanator cu cel care ar fi distrus Atlantinda.

 

4. Bimini

bahamap

O alta presupusa localizare a Atlantidei este in cele 3 insule care formeaza regiunea Bimini, in vestul tarii Bahamas. In 1968, in apele scazute din jurul tarmurilor s-au gasit urmele unui drum antic,coloane de sustinere, scari, precum si ruinele unor piramide. Imperiul atlantilor ar fi putut, astfel, sa se intinda in mijlocul oceanului pana in insulele Azore.

 

5. Antartica

Supozitiile care plaseaza Atlantica pe intinderea de gheata sunt bazate pe o harta a pamantului din 1513 care apartine amiralului otoman Piri Reis. Dupa desenele lui, Antartica a fost candva un teritoriu fertil. La aceasta idee a contribuit si teoria potrivit careia Atlantida a fost distrusa in timpul unui proces de schimbare rapida a polilor, eveniment care a schimbat complet clima pamantului si a dus la inghetarea Antarticii.

449px-Piri_reis_world_map_01

      Articole recomandate