În capitală, preţul pentru un bilet la maxi-taxi va fi majorat până la cel puţin 4 lei.
Singura dilemă este cât de repede va intra în vigoare noul preţ şi dacă vom primi un minimum de confort în transportul public în schimbul unui leu în plus, scrie timpul.md.
Ultima majorare a preţului pentru o călătorie cu microbuzul a avut loc în august 2006, de la 2 la 3 lei. De atunci, preţul la motorină a crescut constant, de la 9 lei în 2006 la 16,7 lei în 2012, iar preţul unui bilet la microbuz a rămas acelaşi. Transportatorii auto susţin că din 70% din venituri cumpără motorină şi că majorarea preţului la o călătorie este inevitabilă. Iniţial, ei au cerut o majorare de circa 7 lei, iar săptămâna aceasta au anunţat că preţul pentru o călătorie cu microbuzul va creşte treptat, astfel încât, în toamnă, tariful să ajungă la 5 lei.
Funcţionarii de la primărie spun că va mai dura ceva timp până subiectul va ajunge pe agenda Consiliului municipal Chişinău (CMC) şi că majorarea ar putea avea loc abia peste o jumătate de an. În schimb, administratorii celor 19 firme care deţin toate cele1850 de microbuze din capitală, cer ca preţul pentru o călătorie să crească de la 3 la 4 lei cât mai curând. Potrivit preşedintelui Asociaţiei transportatorilor privaţi, Ion Mămăligă, şoferii au informat deja autorităţile locale că, în caz contrar, nu vor ieşi la muncă.
Autorităţile promit: pentru un leu în plus, vom avea condiţii mai bune în transportul public
Autorităţile ne promit două lucruri: nu vor accepta tarife mai mari de 4-5 lei, dar ne asigurăm că, „la leul care poate vom fi nevoiţi să-l plătim în plus, vom primi în schimb condiţii mai bune în mijloacele de transport”, susţine Adrian Boldurescu.
Transportatorilor Privaţi, Ion Mămăligă, promite: „Chiar dacă taxa va fi majorată cu un singur leu, am putea asigura disciplină în trafic, am angaja mai mulţi şoferi, rutele ar fi mai dese şi am transporta mai puţini călători în microbuz, pentru a asigura un anumit confort. Recunoaştem că nivelul actual de deservire este sub orice nivel”.
În cazul în care o călătorie cu microbuzul va costa 4-5 lei, o familie cu circa 4 membri care se deplasează zilnic cu microbuzul va trebui să scoată, minimum, din buzunar circa 1000-1200 de lei lunar pentru transport. Amintim autorităţilor că salariul minim pe economie în R. Moldova este de 1100 de lei.