În această noapte vedem Super-Luna pe cer

superluna

Superluna, fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni, poate fi văzută în acest weekend, când Luna va părea mai mare şi mai strălucitoare decât în oricare altă noapte din 2013.

Superluna este un fenomen astronomic desfăşurat la fiecare 14 luni. Satelitul natural al planetei noastre se află în faza de Lună plină şi va apărea mai mare şi mai strălucitor decât în oricare altă noapte din 2013.

Fenomenul de Superluna este adeseori asociat în credinţa populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundaţii, taifunuri şi cicloane. Însă cercetătorii de la NASA au anunţat că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale şi apropierea Lunii de Terra.

Pe 23 iunie, Luna va apărea mai mare şi mai strălucitoare ca de obicei şi se va afla la perigeu, cea mai mică distanţă faţă de Terra din întregul an – 356.991 de kilometri. Pe 7 iulie, cand Luna va fi la apogeu (cel mai indepartat punct fata de Terra), distanta de Terra va fi de 406.409 km.

În timpul fenomenului Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele grativaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină creşterea şi scăderea mareelor.

În 2013 au mai fost câteva superluni, însă niciuna nu s-a produs în timpul fazei de Lună plină. Potrivit site-ului EarthSky, următoarea Lună plină la fel de apropiată de Terra va putea fi văzută în august 2014.

      Articole recomandate