Primul troleibuz asamblat la Chișinău este gata să iasă pe străzi. Ceremonia oficială de inaugurare a avut loc astăzi, 17 iulie, la Regia Transport Electric din Capitală. Autoritățile spun că acesta este doar un început, iar în următorii doi ani va fi reînnoit întregul parc de troleibuze de la Chișinău, după care se vor gândi chiar și la export.
Primarul Dorin Chirtoacă a ținut să precizeze că nu este vorba doar de un simplu troleibuz, ci de renașterea economică și industrială a municipiului Chișinău. „Cu adevărat este vorba de renașterea unei ramuri. Americanii ar fi spus: „Today is a great day”. Sau cum spunem noi: „Astăzi este o zi istorică”. La 17 iulie 1436 avea loc prima atestare documentară a orașului Chișinău. Astăzi, 17 iulie 2012, are loc lansarea primului troleibuz asamblat la Chișinău”, a punctat edilul Capitalei, scrie Unimedia.md
„Și acesta este doar începutul. Pentru că anul viitor ne propunem, cu sprijinul Consiliului municipal, să creștem asamblarea până la 50 pe an. Astfel încât, în 2-3 ani să reînnoim întregul parc de troleibuze din Chișinău. După aceea ne propunem chiar și să transmitem troleibuze colegilor de la Tighina, Bender, Tiraspol și Bălți, apoi chiar export”, a mai adăugat Chirtoacă. Primarul a menționat că până la sfârșitul acestui an vom avea 10 troleibuze asamblate la Chișinău.
Acesta le-a transmis un mesaj tuturor celor care vor călători cu aceste troleibuze: „Să le păstreze, să aibă grijă de ele pentru că este multă muncă depusă”. Iar participanților la trafic le-a cerut să acorde prioritate transportului public.
Astăzi a avut loc lansarea primului troleibuz, alte patru unități de transport își așteaptă rândul în depoul regiei, urmând să fie finisate pe parcursul acestei luni. Directorul RTEC, Gheorghe Morgoci a menționat că își propune ca în timp mai multe lucrări din procesul de asamblare a unui troleibuz să aibă loc la Chișinău. „Astăzi, 85% din tot procesul tehnologic de confecționare a troleibuzului se petrec la Minsk și doar 15% la Chișinău. Pe parcurs sperăm să ajungem măcar 70 la 30, atunci și prețul va scădea”, a specificat acesta.
În context, Dirk Schuebel, șeful delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, a lăudat autoritățile municipale și a spus că acest proiect de colaborate dintre Republica Moldova și Republica Belarus este un exemplu reușit de cooperare dintre UE și Parteneriatul Estic.
„Îmi amintesc acea zi superbă de mai (n.red. – de fapt era aprilie, 28) de anul trecut când stăteam în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și inauguram prima prima partidă de troleibuze noi de la Minsk care au început să circule pe străzile din orașul vostru minunat. Aș spune că acest proiect este unul dintre cele mai bune exemple de cooperare cu Uniunea Europeană, în cadrul Parteneriatului Estic. Asta pentru că atât Republica Moldova și Republica Belarus fac parte din Parteneriatul Estic.
Noul troleibuz va circula pe ruta nr. 21.
Un troleibuz asamblat la Chișinău costă circa 135 mii de euro, cu 10 mii de euro mai puțin decât unul făcut la Minsk.