Imaginea pentru care un fotograf spaniol a fost recompensat cu World Press Photo Award 2011

Fotograful spaniol Samuel Aranda a câştigat World Press Photo Award 2011, pentru o fotografie realizată în Yemen, ce prezintă o femeie care poartă vălul integral islamic, ţinând în braţe o rudă rănită, au anunţat, vineri, la Amsterdam, organizatorii acestui prestigios concurs de fotojurnalism.

Fotografia lui Samuel Aranda, publicată în New York Times, a fost realizată pe 15 octombrie 2011, la Sanaa, capitala Yemenului, într-o moschee transformată în spital de opozanţii preşedintelui Al Abdallah Saleh. Fotografia arată o femeie care poartă vălul islamic (burqa), ţinând în braţe un membru al familiei ei, rănit.

 

Este o fotografie care vorbeşte pentru întreaga regiune”, a declarat Koyo Kouoh, membru al juriului, citat de AFP. „Ea reprezintă Yemenul, Egiptul, Tunisia, Libia, Siria, tot ce s-a întâmplat în timpul Primăverii arabe. Însă ea arată şi o latură intimă, privată, a ceea ce s-a petrecut acolo. Arată rolul pe care femeile l-au jucat în acele evenimente”, se adaugă în acelaşi comunicat.

 

Afganul Massoud Hossaini a fost recompensat pentru o fotografie realizată într-un sanctuar şiit din Kabul, unde a avut loc o explozie pe 6 decembrie 2011, iar mexicanul Pedro Pardo a fost premiat pentru un reportaj despre războiul dintre cartelurile drogurilor din Acapulco.

Aflat la cea de-a 55-a ediţie, World Press Photo Contest este considerat cel mai important concurs internaţional din domeniul fotojurnalismului. La ediţia din acest an au participat 5.247 de fotografi din 124 de ţări. Juriul, care a analizat 101.254 de fotografii propuse, a premiat în total 57 de fotografi, în nouă categorii.

 

În 2011, fotografa sud-americană Jodi Bieber a câştigat World Press Photo Award, pentru fotografia care prezenta portretul unei femei afgane desfigurate pentru că părăsise casa soţului său.

      Articole recomandate