Igor Varnic – moldoveanul care amenajează acvarii de vis (Foto)

varnic-igor

Igor Varnic este un chișinăuean cu o pasiune aparte: acvaristica – amenajarea spațiilor în care peștișori mai mari sau mai mici își vor undui trupurile colorate, spre încântarea multor privitori.

Acvariile contituie elemente decorative deosebit de apreciate, aflandu-si un loc de cinste atat in interioarele celor mai sofisticate structuri hoteliere, baruri de lux sau restaurante elegante, cat si in casele modeste, ale „muritorilor de rand”.

Linistea sufleteasca si frumusetea aparte pe care aceste mici bazine cu pestisori o aduc ambientului oricarui tip de incapere, e cu atat mai intensa si mai odihnitoare, cu cat sunt mai frumos pregatite sa gazduiasca micutele vietuitoare de apa.

Deseori, manat de o inspiratie deosebita, Igor realizeaza veritabile compozitii artistice, din plante, roci si crengute, transformand acvariul intr-o adevarata bijuterie.

Magician al alegerii elementelor celor mai potrivite pentru interiorul unui acvariu, Igor Varnic nu vorbeste prea mult despre el, in schimb, atunci cand vine vorba despre pasiunea lui, e mereu dispus sa raspunda intrebarilor, sa ajute cu un sfat, sa impartaseasca din experienta sa celor interesati.

Amenajarea unui acvariu nu este o joaca: e nevoie de pricepere, rabdare, numeroase cunostinte de botanica, fizica, geologie, chimie si nu numai – la toate acestea, se adauga din plin talent si imaginatie cat cuprinde, creativitate, migala si ore in sir de munca asidua.

Culorile, jocul de lumini si umbre, tipul plantelor alese, substratul si toate celelalte elemente menite sa alcatuiasca „mobilierul” oaspetilor acvatici, trebuiesc analizate cu atentie, astfel incat sa fie compatibile su caracteristicile speciilor de pesti pe care-i vor gazdui.

E important ca pestisorii sa se simta „ca la ei acasa” in noul habitaclu, sa nu aibe de suferit, sa beneficieze de siguranta si conditii de viata armonioase, altminteri toata munca este in zadar.

“Passage to the sky”

Acvariul este decorat nu cu obiectivul primar de a i se acorda un aspect deosebit, ci tocmai „pentru a imbunatati calitatea vietii locuitorilor sai”, iar pentru Igor, aceasta reprezinta o prioritate.

Punand mult suflet in ceea ce face, acest talentat creator de acvarii de vis, s-a inscris intre primii 30 de participanti la concursul „Planted Aquarium Design”, la care s-au intrecut reprezentanti din tarile Europei de Est si din Asia.

Proiectul sau, intitulat „Sentinel”, s-a clasat pe locul 28, depasind numerosi alti participanti cu experienta, din Rusia, Ucraina, Ungaria, Romania, Letonia sau Bulgaria.

eepadc2013_71

foto: Sentinel

Socotind dupa standardele deosebit de inalte ale competitiei, pozitia lui Igor in clasament poate fi considerata un binemeritat succes si un stimulent pentru realizarea unor noi aranjamente de acest gen, din ce in ce mai frumoase, spre incantarea noastra, a tuturor.

Locul intai in competitie, i-a revenit reprezentantului Turciei, Serkan Cetinkol, cu lucrarea intitulata „Whisper of the pines” – Soapta pinilor.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate