Harta lumii va arata altfel peste 20 de ani. Unde vor duce conflictele care rascolesc acum Globul

Au trecut mai bine de 20 de ani de la prabusirea Uniunii Sovietice, cand pe lista statelor independente ale lumii au fost adaugate mai multe natiuni.

De atunci, harta lumii a suferit prea putine modificari, prin aparitia Timorului de Est si statelor care au intrat in componenta Iugoslaviei.

Parea ca secolul XXI nu va mai aduce nicio schimbare, ca harta lumii este completa. Acum, insa, se pare ca vom asista la nasterea unui numar mare de noi state, asa cum s-a intamplat atunci cand s-a destramat Uniunea Sovietica.

Frank Jacobs si Parag Khanna, de la New York Times, care au analizat evenimentele care framanta acum lumea, au incercat sa configureze harta lumii, asa cum va arata ea peste 10-20 de ani. Iata previziunile celor doi comentatori.

Mali se scindeaza

Rebelii din nord-vestul statului african Mali au proclamat independenta statului Azawad. Ramane de vazut daca noul stat va fi recunoscut de vecini si de restul lumii. Autoproclamatul Azawad este un stat ultraislamic, unde femeile sunt biciuite daca nu poarta val pe fata.

Belgia se separa

Cei doi prevad si sfarsitul Belgiei, anuntat de nenumarate ori pana acum. In anii urmatori s-ar putea produce o separare anti-istorica intre Flandra si Valonia, cu orasul Bruxelles destinat probabil unei autonomii.

Ce se va intampla cu Congo

Sunt deja doua state Congo – fosta colonie franceza si a doua colonie belgiana. Cea mai mare din cele doua tari, Republica Democratica Congo, este atat de slabita incat se fac tot felul de speculatii despre ea. Una din variante este urmatoarea: tara ar putea sa “fuzioneze” cu Zambia, vecina de la sud, o tara mai prospera.

Separarea Somaliei, confirmata

In anii urmatori, Somalia se va rupe in doua state, marile puteri ale lumii fiind de parere ca aceasta este singura sansa ca aceasta natiune sa supravietuiasca.

Uniunea Araba din Golf

Intruziunea militara a Arabiei Saudite in Bahrein a transformat deja acest mic stat intr-un fel de provincie. In acelasi timp, exodul masiv al populatiei din Yemen in Arabia Saudita ar putea sterge granita dintre aceste doua state.

Kurdistan, stat independent

Istoria kurzilor este veche de 3.000 de ani. Ultimele conflicte din zona va putea duce la proclamarea independentei acestei natiuni.

Un Azerbaidjan mai mare

Partea de nord a Iranului, unde traiesc aproximativ 20 de milioane de azeri, s-ar putea uni cu actuala Republica Azerbaidjan.

Siberia, parte componenta a Chinei

Cea mai mare frica a Rusiei este aceea ca Republica Chineza va “inghiti” parti din Siberia. Sute de mii de chinezi au trecut deja granite si s-au stabilit pe malul raului Amur. Sunt mai numerosi decat populatia autohtona.

Coreea, reunita

O alta granita care ar putea sa dispara de pe harta lumii este cea dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Dupa modelul unificarii Germaniei, colapsul regimului nord coreean ar putea avea aceasta consecinta.

Sursa: stirileprotv.ro

      Articole recomandate